ZOETE AARDAPPELSALADE

zoete aardappelsalade

Om nog maar even in de oranje-stemming te blijven, deze oranje (zoete aardappel)salade! Ik heb de zoete aardappel sinds kort ontdekt. Kwam hem voor het eerst tegen op de markt, maar je vind ze tegenwoordig in elke supermarkt. Zelfs bij de Lidl 😉 Wat veel mensen niet weten is dat dit eigenlijk helemaal geen aardappel is, maar een groente. Een bataat om precies te zijn. Dit zijn zetmeelhoudende knollen die dus erg veel van aardappels weg hebben. Benieuwd naar alle voordelen van deze zoete aardappel die ook wel superfood genoemd wordt? Google maar eens! Ik maakte een lauwwarme aardappelsalade met sperziebonen, uitgebakken spekjes, rode ui, bieslook en rucola. In een yoghurt-mayodressing.

zoete aardappelsalade

Ingrediënten (voor 3 a vier personen als maaltijdsalade)

  • 1 kilo zoete aardappelen (2 a 3 stuks)
  • 300 gram sperziebonen
  • 1 rode ui
  • 300 gram spekreepjes
  • 2 eetlepels bieslook
  • handje rucola
  • mayonaise
  • (soja)yoghurt
  • peper en zout

Schil de aardappelen, snijd ze in blokjes en kook deze in ongeveer 10 minuten gaar. Let op: zoete aardappelen hebben een kortere kooktijd dan ‘normale’ aardappelen.

Dop ondertussen de sperziebonen en snijd in grove stukken. Kook de sperziebonen beetgaar.

Bak de spekjes uit in een koekenpan en laat ze vervolgens uitlekken.

Snijd de ui en verse bieslook fijn.

Meng gelijke delen mayonaise en yoghurt met elkaar (ik gebruikte ongeveer 4 eetlepels mayonaise en 4 eetlepels yoghurt). Voeg de helft van de bieslook aan dit mengsel toe en breng op smaak met peper en zout.

Als de aardappelen en sperziebonen gaar zijn laat je ze iets afkoelen. Meng alle ingrediënten vervolgens door elkaar. Je hebt nu een heerlijke lauwwarme of koude salade. Wij aten dit als maaltijdsalade op de bank tijdens de wedstrijd van woensdag! Maar ook lekker als bijgerecht bij de bbq of als lunch.

zoete aardappelsalade

Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

10 gedachten over “ZOETE AARDAPPELSALADE

      • Net de zoete aardappelen en de sperziebonen gekookt. Het blijken witte aardappelen te zijn… Geen idee wat het verschil is met de oranje. Ik dacht dat alle zoete aardappelen oranje waren! Ze smaken wel anders dan ‘gewone’ aardappelen, het zijn echt zoete aardappelen!

  1. Ik kwam via Google dit recept tegen. Superlekker! Wel heb ik nog een zakje kleine rode kidneybonen bij gegaan en bij de mayonaise een fijne gehakt rood pepertje.

Laat een reactie achter op etenvaneefke Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *