Ze zijn er weer, de hollandse aardbeien! Hiermee maakte ik een heel simpele kwarktaart, die niet in de oven hoeft. Ik maakte de taart lactosevrij door sojayoghurt en sojaroom te gebruiken. Dit gaf een goed resultaat. Ik geef daarom beide recepten (met én zonder kwark). Mijn taart is zoals je ziet een beetje plat, ik koos voor een te grote springvorm! Gebruik voor een vollere kwarktaart een springvorm van ongeveer 20 centimeter.
Ingrediënten
-
500 gram kwark óf sojayoghurt*
- 250 milliliter slagroom óf sojaroom om op te kloppen
- 400 gram aardbeien
- 200 gram bastognekoeken
- 4 gram agar agar poeder óf 6 blaadjes gelatine (voorgeweekt in koud water)
- 70 gram boter
- 50 gram suiker
Leg een stuk bakpapier op de bodem van de springvorm.
Om te beginnen laat je de boter in een pan smelten. Verkruimel de koekjes zo klein mogelijk in een keukenmachine of door ze met een deegroller fijn te slaan (onder een theedoek óf in een zak). Meng de koekkruimel met de gesmolten boter en verdeel deze over de bodem van de springvorm. Druk de bodem goed plat met de bolle kant van een lepel. Laat de bodem in de koelkast afkoelen.
Pureer 250 gram van de aardbeien met een staafmixer tot een glad mengsel. Verwarm de puree vervolgens in een steelpan samen met 25 gram suiker en de agar agar óf gelatine. Breng dit voorzichtig aan de kook terwijl je goed blijft roeren. Na een paar minuten voeg je beetje bij beetje de kwark toe. Goed roeren zodat er geen klontjes ontstaan. Giet de yoghurt vervolgens in een kom en laat dit al roerend langzaam wat afkoelen.
Ondertussen klop je de slagroom samen met 25 gram suiker stijf en romig. Roer de slagroom langzaam door het yoghurtmengsel. Giet dit in de springvorm en laat de kwarktaart minimaal twee uur afkoelen en opstijven in de koelkast. Je kunt de kwarktaart heel makkelijk een dag van tevoren maken, versier de taart voor gebruik dan met de overgebleven aardbeien (heel of gepureerd).
* Sojayoghurt is vaak al gezoet waardoor je geen of minder suiker hoeft te gebruiken.
Ik heb hem in een vorm van 20 cm gemaakt, hij is dan perfect qua dikte! En qua smaak…mmmm!!
Super, bedankt voor je reactie!
Wat voor soyajoghurt gebruikte jij?want ze hebben nu ook mild en creamy ongezoet die lijkt me ook wat om de taart mee te maken.
Ik gebruik de Mild&Creamy gezoete variant. Maar de nieuwe ongezoete kan natuurlijk ook. Je taart zal iets minder zoet worden, of je voegt een andere zoetstof toe.
Heb hem net gemaakt voor mijn verjaardag. Wilde zo graag een kwarktaart maar dan lactose vrij.
Hij is echt super lekker. Ik heb alleen bosbessen gebruikt ipv aarbeien, mmmmm!
Bosbessen zijn ook lekker!
Heb hem met geitenkwark en allround sojaslagroom gemaakt, lekkere smaak maar hij wordt niet voldoende stijf. Suggesties? Meer gelatine?
Ah jammer! Dan zou ik de volgende keer 1 of 2 gelatineblaadjes extra toevoegen. Het kan ook door de warmte komen, als je de taart tijdens de afgelopen warme dagen gemaakt hebt. Staat je koelkast koud genoeg?
Uiteindelijk is hij na een nachtje mooi opgestijfd. Ik denk zoals je schrijft dat het door de warmte kwam. Was zo lekker taartje dat ik hem nog eens ga maken.
Heerlijke taart! Eindelijk een lactosevrije kwarktaart voor mijn vriend kunnen maken 🙂
Beste Eefke,
Ben van plan om de taart te gaan maken voor mijn zoon, met agar agar. Week je dit ook van te voren in water?
Alvast bedankt en een hartelijke groet,
Anna
Agar agar week je net als gelatine eerst in koud water. Lees ook even de verpakking voor de precieze gebruiksaanwijzing! ?
Uiteindelijk niet gedaan en de taart is fantastisch gelukt! Heerlijk recept.