CHOCOLADETAART

Dit is mijn nieuwe favoriete chocoladetaart! Heerlijk smeuïg, licht en toch een diepe chocoladesmaak. En ook nog eens glutenvrij, lactosevrij én suikervrij! Maar als je dat niet weet, zul je het echt niet proeven. Deze taart is bij iedereen – glutenvrij of niet – een topper.

Ingrediënten

  • 100 gram amandelmeel
  • 200 gram chocolade extra puur
  • 225 gram ongezouten roomboter*
  • 150 milliliter rijststroop
  • 6 eieren

Amandelmeel koop ik in de Duitse supermarkt. Het is in Nederland ook te koop bij de meeste toko’s of natuurwinkels, maar hier is het een stuk duurder. In Duitsland betaal je ongeveer één euro voor 100 gram. Amandelmeel kun je trouwens ook goed zelf maken door amandelen heel fijn te malen. Rijststroop is een natuurlijke zoetmaker, die je ter vervanging van suiker kunt gebruiken. Ik koop rijststroop bij de natuurwinkel. Je kunt ook gewone suiker gebruiken in dit recept. Vervang dan de 150 milliliter rijststroop door 200 gram suiker.

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Smelt de chocolade in stukjes samen met de boter au bain-marie (in een glazen schaal boven een pan kokend water). Roer totdat het helemaal gesmolten is en voeg dan al roerend de helft van de rijststroop toe. Als de rijststroop te dik is helpt het soms om deze enkele tientallen seconden te verwarmen in de magnetron. Laat de schaal op het aanrecht rustig afkoelen.

Neem een bakvorm met een doorsnee van ongeveer 25 centimeter. Ik gebruikte een quichevorm, maar een goed sluitende springvorm is ook geschikt. Vet de vorm in met boter of olie en bestrooi licht met wat meel.

Scheid vervolgens de eieren. Klop het eiwit in een schaal op met een snufje zout. Als het eiwit stijf is geklopt voeg je langzaam de andere helft van de rijststroop toe. Klop het eiwit net zolang totdat je de schaal op zijn kop kunt houden zonder dat het er uit loopt.

Klop nu ook de eidooiers goed los en romig. Voeg de eidooiers toe aan het eiwit en schep het langzaam door elkaar (niet roeren of mixen, want dan gaat de lucht eruit). Doe vervolgens hetzelfde met het amandelmeel en het chocolademengsel. Schep alles voorzichtig door elkaar. Schenk het mengsel in de bakvorm en bak de taart in 50-55 minuten in de oven.

Je zult zien dat de taart flink rijst in de oven. Maar zodra je de oven uitzet zal hij ook weer wat inzakken. Ook is de taart op het moment dat je hem uit de oven haalt misschien nog wat vochtig. Zodra de taart helemaal is afgekoeld, voelt hij vanzelf droger aan. Eventueel kun je de taart nog versieren met aardbeien en een dot slagroom. Maar dat heeft hij eigenlijk helemaal niet nodig… In de koelkast kun je de taart enkele dagen bewaren. Als het zover komt 😉

glutenvrije lactosevrije suikervrije chocoladetaart

 * In deze taart zit roomboter. Er zijn verschillende verhalen over lactose in roomboter. Goede roomboter bevat geen of nauwelijks lactose. Mocht je toch geen roomboter willen/kunnen gebruiken, dan is dit in dit recept te vervangen door plantaardige boter.

Geïnspireerd op een recept uit het World Food Café kookboek

Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

21 gedachten over “CHOCOLADETAART

  1. Pingback: Monday Meets: Eten van Eefke | FoodQuotes

  2. Pingback: Monday Meets: Eten van Eefke | FoodQuotes voeding & advies

  3. Zou de taart gebakken kunnen worden in een tulbandvorm? Ik heb net een fantastische tulbandvorm van nordic ware gekregen en wil m zo graag uit proberen!

  4. Ik ben op dit moment deze taart aan het bakken en heb netjes 225 gram ongezouten roomboter gehaald, maar zie de boter in de uitleg nergens terugkomen? (behalve dan dat ik de taartvorm ermee in kan smeren.)

    Ben ik zo kippig dat ik er al drie keer overheen heb gelezen of hoeft er toch geen boter in?

  5. Mijn eerste chocoladetaart ooit! Mijn zoontje wordt 4 en hij wilde een chocotaart, dus ben benieuwd 🙂 Het beslag smaakt iig al top en hij staat nu mooi in de oven!?

  6. Suiker vrij!!!
    Suiker arm!!!
    Heel belangrijke voor een diabetes patient!!!!
    200gr chocolade heeft minstens 60% suiker en 150ml honingmeel zeker zoveel

  7. Hoi,

    Mijn taart staat in de oven, ben benieuwd!

    Ik heb in plaats van rijststroop, agavesiroop gebruikt. Denk je dat ik beter agave of ahorn kan gebruiken voor de volgende keer?

    En ik heb nu ook de meel door elkaar geschept met het chocolademengsel bij de eieren. Besef me pas net, toen de taart de oven in ging, dat ik wss eerst het meel met het chocolademengsel moest mixen. Klopt dat?

Laat een reactie achter op etenvaneefke Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *