GEVULDE SPECULAAS

gevulde speculaas

In de week van 5 december mag een sinterklaasrecept natuurlijk niet ontbreken. Deze gevulde speculaas maakte ik een aantal weken geleden. Maar hij is zo lekker dat ik hem voor aanstaande vrijdag zeker nog een keer ga maken. Je kunt amandelspijs kant-en-klaar kopen maar ook heel makkelijk zelf maken. Ik geef je daarom ook een recept voor amandelspijs. Als je zelf spijs wilt maken moet je wel geduld hebben, de spijs moet namelijk een paar dagen rusten in de koelkast voordat je het kunt gebruiken.

Recept gevulde speculaas (16 stukken)

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel koek- en speculaaskruiden
  • 1 mespunt zout
  • 150 gram boter*
  • 300 gram amandelspijs
  • 2 eieren
  • 25 gram amandelschaafsel om te garneren

In een kom meng je het zelfrijzend bakmeel met de suiker, koek- en speculaaskruiden en zout. Voeg hieraan de koude boter toe en snijd dit met twee messen fijn. Net zolang totdat er een kruimelig deeg ontstaat, dit kan even duren! Je kunt ook de keukenmachine gebruiken met deeghaken. Kneed het deeg vervolgens tot een samenhangende bal en wikkel dit in vershoudfolie. Als het deeg te korrelig/droog is kun je enkele eetlepels (soja)melk toevoegen. Laat het deeg minimaal een uur rusten in de koelkast. Hoe langer je het deeg laat rusten, hoe meer de koek- en speculaassmaak erin zal trekken. Je kunt dit deeg gerust een dag of twee in de koelkast laten liggen.

Voor dit recept gebruik je een bakvorm van ongeveer 20×20 centimeter. Eventueel kun je ook een springvorm gebruiken. Vet de bakvorm in en verwarm de oven voor op 170 graden.

Doe de amandelspijs samen met 1 ei in een kom en kneed dit goed door elkaar tot een smeuïge massa.

Nu is het tijd om het deeg uit te rollen. Bestuif het aanrechtblad en een deegroller met wat bloem. Rol 2/3 van het deeg uit tot een lap van 20×20 centimeter. Bekleed hiermee de bodem van de bakvorm. Als het deeg erg korrelig is druk je het eventueel met de bolle kant van een lepel iets aan. Hierop verdeel je vervolgens de spijs, laat rondom wel een rand vrij van ongeveer 1 centimeter.

Rol ook de rest van het deeg uit tot een lap van 20×20 centimeter en dek hiermee de laag met spijs af. Druk de randen goed aan.

Splits een ei en roer de eidooier los. Hiermee bestrijk je het speculaas. Tot slot garneer je het gevulde speculaas met amandelschaafsel en bak je de koek in ongeveer 35 minuten gaar en bruin.

Recept amandelspijs (voor ongeveer 500 gram)

  • 250 gram witte amandelen
  • 250 gram suiker
  • 1 theelepel citroenrasp
  • 1 theelepel citroensap

Maal de amandelen zo fijn mogelijk in de keukenmachine. Meng de gemalen amandelen vervolgens met de suiker, citroenrasp en wat citroensap. Het moet een smeuïge massa gaan vormen. Als het te droog is voeg je wat water toe. Rol de amandelspijs op tot een vorm van een worst. Wikkel het in vershoudfolie en laat het ongeveer vier dagen rusten in de koelkast voor gebruik. De amandelspijs is zo wel een aantal weken houdbaar.

gevulde speculaas

* Voor een volledig lactosevrij recept gebruik je plantaardige boter.

Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

3 gedachten over “GEVULDE SPECULAAS

  1. Pingback: HOMEMADE KERSTSTOL (MET SPELT) | Eten van Eefke

  2. Pingback: SPECULAASBROKKEN | Eten van Eefke

Laat een reactie achter op Ilse Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *