HAVERMOUTMUFFINS ZONDER SUIKER

Havermoutmuffins zonder suikerHavermout is hip. Op internet barst het van de havermoutrecepten. Van muesli tot ‘overnight oats’ (een hippe versie van de klassieke havermoutpap). Van koekjes tot muffins. Ik bakte deze havermoutmuffins met appel, rozijnen en kaneel als gezond tussendoortje voor op het werk. En ik was aangenaam verrast: ze zijn echt lekker en vullen goed! Een aanrader dus.

Waarom is havermout zo populair? In het kort een aantal voordelen op een rijtje:

 • havermout verlaagt het cholesterolgehalte
 • havermout geeft lang energie (koolhydraten worden langzamer opgenomen dan bv. bij brood)
 • havermout is glutenvrij
 • havermout bevat weinig calorieën
 • havermout bevat antioxidanten
 • havermout is makkelijk en snel te verwerken in allerlei gerechten!

P1040689-2Ingrediënten (voor 8 muffins)

 • 175 gram havermoutvlokken (bv. AH Basics Oatmeal)
 • 75 ml zonnebloemolie
 • 1 ei
 • 125 ml melk
 • 8 gram bakpoeder
 • 1 appel
 • 50 gram rozijnen
 • 2 theelepels kaneel
 • zout
 • evt. naar smaak een paar noten

Verwarm de oven voor op 180 graden. Wel de rozijnen in wat lauwwarm water zacht. Schil de appel en snijd deze in kleine blokjes.

Maal de havermoutvlokken heel fijn totdat er een soort meel ontstaat. Ik gebruikte hiervoor mijn staafmixer met hakmolen. Voeg toe: een snufje zout, kaneel,  ei,  zonnebloemolie en de melk. Klop het geheel met een mixer of garde tot een glad beslag. Meng het bakpoeder door het beslag. Voeg tenslotte de appelblokjes en de gewelde rozijnen toe.

Vul 8 muffinvormpjes voor 3/4 met het beslag en bak de muffins in ongeveer 35 minuten gaar en bruin. Ik plaats papieren cupcake/muffinvormpjes in een muffinblik, zodat de muffins tijdens het bakken mooi in vorm blijven. Na het bakken goed af laten koelen.

Ik vind de muffins al redelijk zoet door de appel, maar voor een extra zoete variant kun je eventueel ook twee eetlepels honing toevoegen aan het recept.

Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

15 gedachten over “HAVERMOUTMUFFINS ZONDER SUIKER

 1. De kinderen vonden het heerlijk maar ik vroeg me wel af of het de bedoeling is dat ze nog een beetje vochtig zijn van binnen.?

  Alvast bedankt!

  • Zie mijn reactie op jouw bericht bij mijn recept voor wortelcake! Zonnebloemolie is misschien niet zo gezond, maar zolang je het niet dagelijks in grote hoeveelheden in je eten verwerkt vind ik dat geen probleem. Maar dat is natuurlijk persoonlijk en voor iedereen anders.

 2. Wow, wat zijn deze muffins lekker!!!
  Ik heb ze ook geprobeerd met (geurloze) kokosolie en (suikervrije) amandelmelk en dat werkt ook perfect 🙂

 3. Hoi, de titel klopt niet geheel, ik zocht op zonder suiker, maar in appel en rozijnen zit toch echt suiker!!! behoorlijk wat zelfs.
  Ik weet dat ze wel heel lekker zijn, maar zonder suiker (koolhydraten zijn ze zeker niet 😉 )

 4. Pingback: Havermoutmuffins | Ruth's bakery

 5. Ik heb vanmiddag dit recept geprobeerd en heb er nog een paar klein gesnede gedroogde abrikozen aan toegevoegd. Hoewel de smaak goed is, krijg ik de structuur niet goed. Ze waren nogal klef, ook al heb ik ze ruim een uur in de oven laten zitten, en ze vallen helemaal uit elkaar. Tips?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *