LEMON CURD

lemon curd

Lemon curd is onmisbaar bij een Engelse high tea met verse scones (en clotted cream natuurlijk)! Maar eigenlijk smaakt lemon curd overal bij: in een toetje met ijs, op gebak of zelfs op een choco rijstwafel. Ik maakte pas heerlijke zandtaartjes met lemon curd en merengue. Hierbij als eerste stap alvast het basisrecept voor een flinke pot lemon curd.

Ingrediënten

  • 2 citroenen
  • 2 eieren
  • 200 gram suiker
  • 100 gram boter (ongezouten)

Klop de eieren los in een kommetje.

Was de citroenen goed schoon. Rasp de gele schil van de citroen en pers ze daarna uit. Doe de suiker en de boter in een kom en laat deze au-bain-marie boven een pan zacht kokend water langzaam smelten (maar niet koken). Zodra het gesmolten is voeg je de citroenrasp en het citroensap toe. Even goed doorroeren.  Voeg de los geklopte eieren toe.

Nu is het een kwestie van goed blijven roeren totdat het mengsel dikker wordt. Dit kan best een tijdje duren, dus heb geduld! Zorg er wel voor dat het niet gaat koken, want dan krijg je roerei. De kom boven de pan mag daarom nooit het water raken, maar moet er net boven hangen.

Zodra de lemon curd de gewenste dikte heeft (als het aan je lepel blijft ‘plakken’) neem je de kom van het vuur en laat je het rustig afkoelen. Af en toe blijven doorroeren. Je zult zien dat de lemon curd zodra hij is afgekoeld nog verder stolt.

In een goed afgesloten potje blijft de lemon curd in de koelkast tot twee weken houdbaar. Heb je over, dan kun je de lemon curd heel goed invriezen in kleine porties.

lemon curd

Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

4 gedachten over “LEMON CURD

  1. Hoi Eefke,

    Heb de lemon curd gemaakt en hij smaakt verrukkelijk.
    Duurde even tot ik de juiste dikte had, ben een half uur aan het roeren geweest. Misschien de roer-tijd erbij vermelden.

    Zal zeker meer recepten maken.

  2. Pingback: ZANDTAARTJES MET LEMON CURD EN MERENGUE | Eten van Eefke

Laat een reactie achter op Jenny Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *