SPELTCRACKERS (HEEL HOLLAND BAKT)

speltcrackers

Een paar maanden geleden besloot ik eens speltcrackers te bakken. Met een heel simpel recept ging ik aan de slag. Resultaat: de crackers zagen er heerlijk uit maar qua smaak waren ze een beetje taai en flauw. Toen ik afgelopen zondag naar Heel Holland Bakt (wat een heerlijk kneuterig programma is dat!) keek, begreep ik ineens waarom mijn crackers net niet perfect waren. De oplossing: bakken op hoge temperatuur en zaden niet alleen op de cracker maar ook door het deeg mengen! En inderdaad, deze tweede poging was wél voor herhaling vatbaar!

 Ingrediënten

  • 225 gram speltmeel
  • 90 gram pitten en zaden naar keuze (ik gebruikte een mix van sesamzaad, pompoenpitten en lijnzaad) + zaden om crackers mee te garneren
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 160 milliliter water
  • Snufje zout

Verwarm de oven voor op 240 graden. Meng het speltmeel met een snufje zout. De pitten en zaden maal je fijn in een keukenmachine. Dit meng je vervolgens ook door het speltmeel. Voeg dan de olie en het water toe en meng tot er een mooi deeg ontstaat.

Rol het deeg zo dun mogelijk tussen twee stukken bakpapier. Bestrijk met een klein beetje water en garneer met overgebleven zaden en pitten. Druk deze zachtjes in het deeg. Snijd dan het deeg alvast voor in de grootte van de door jou gewenste crackers.

Bak de crackers ongeveer 5 minuten op 240 graden. Zet daarna de temperatuur lager op 200 graden en bak de crackers nog 10 tot 15 minuten af tot ze goudbruin en gaar zijn.

Laat de crackers afkoelen. De speltcrackers zijn goed als ze kraken wanneer je ze doormidden breekt.

speltcrackers

Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

20 gedachten over “SPELTCRACKERS (HEEL HOLLAND BAKT)

  1. Bedankt voor dit recept 🙂 Ik heb ze vanochtend gemaakt, en ze zijn super goed gelukt. Eén vraagje, hoe lang kan je de crackers (natuurlijk luchtdicht afgesloten) zo ongeveer bewaren?

  2. Goede tip! Dit ga ik ook proberen, mijn smeltcrackers waren echt zo mega taai dat het bijna niet eetbaar was haha! Maakt het ook nog uit of je bakt op een plaat of rooster en is een heteluchtstand ook geschikt?

  3. Met 225 vind ik het deeg te plakkerig. Met 250 beter resultaat.
    Ze zijn heerlijk!
    Ik voegde nog wat geraspte gember toe en gebruikte ipv olijfolie cocosolie.

    • Ik gebruik voor hogere temperaturen zoals hier bij deze crackers rijstolie ipv olijfolie omdat die een hoger >230° verbrandingspunt heeft. Ook maak ik gebruik van de fijnste speculaas vormen in kunststof, dit geeft een zeer tof resultaat. Het is ook heel goed mogelijk om crackers te bakken in een kleine pizza oven. Spelt crackers moeten krokant gebakken zijn maar mogen voor tapenades enz een iets ‘flauwe’ smaak hebben dit wordt door het beleg ruimschoots verbeterd.

  4. Pingback: 5x broodloze lunch recepten ⋆ Mama's Jungle

  5. Kan iemand mij vertellen hoe dik de plak ong moet zijn?
    Ik heb ze net gemaakt hebben er op 240 Gr 5 min ingezeten en op 200 Gr 30 min. Maar nog niet gaar. Ik heb ze uitgerold tot ong een halve cm.

    Groetjes ingrid

  6. Kan iemand mij vertellen hoe dik de plak ong moet zijn?
    Ik heb ze net gemaakt hebben er op 240 Gr 5 min ingezeten en op 200 Gr 30 min. Maar nog niet gaar. Ik heb ze uitgerold tot ong een halve cm.

    Groetjes ingrid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *