De feestdagen en vakantie zijn voorbij. De kerstspullen opgeruimd. En na nog een paar leuke dagen in Berlijn (blog met tips volgt) en héél veel eten en snoepen gaan we nu weer ‘back to normal’. Te beginnen met een heerlijke kom goed vullende erwtensoep.
Ingrediënten (voor 4 tot 6 personen)
- 500 gram spliterwten
- 1 grote prei
- 1 winterpeen
- halve knolselderij
- 1 ui
- 2 laurierblaadjes
- 1 takje selderij
- 1 rookworst
- 300 gram hamlappen en/of speklappen
- halve eetlepel zout
Spoel de erwten en breng ze in een ruime pan met 2 liter water aan de kook. Voeg ook de spek-/hamlappen. laurierblaadjes en het zout toe. Als het kookt schep je het schuim er af. Laat dit vervolgens 45 minuten zachtjes doorkoken.
Ondertussen snijd je de overige groenten fijn. Neem na 45 minuten de spek-/hamlappen uit de pan en snijd deze in kleine blokjes. Voeg de gesneden groenten en de speklappen toe aan de soep en laat dit 30 minuten koken totdat het gaar is. Voeg tenslotte ook de rookworst in plakjes toe. Breng de soep eventueel verder op smaak met peper en zout.
Tip: de AH verkoopt ook soeppakketten, waaronder een pakket om erwtensoep te maken met bovenstaande ingrediënten. Je hoeft dan zelf alleen nog rookworst en vlees toe te voegen. Erg handig omdat je zo precies de juiste hoeveelheid groenten hebt voor deze heerlijke verse erwtensoep!
Laurier hoort niet in erwtensoep! die gebruik je in bruinebonensoep. Bruinebonensoep hoort rundvlees in te zitten en varkensvlees in erwtensoep zoals boven beschreven.
Winterwortel geeft ook rare smaak in erwtensoep dus liever weglaten. Waarom is erwtensoep in blik vies? dat komt door de wortel.Waarom is groentesoep in blik vies? dat komt door de bloemkool roosjes en wortel, vandaar die muffe reuk en smaak. Groetjes 🙂
Smaken verschillen! 🙂
Zo is dat. Ik doe ook altijd laurier in de erwtensoep.
Wat een onzin vertel je, als je zelf iets niet lekker vindt, laat een ander dan zelf beslissen. Een recept is een basis en je kan zelf dingen toevoegen of er uit laten, naar je eigen smaak. Ik zou er zelf ook geen laurier indoen, maar dat is mijn smaak.
Auke,
Spliterwtenhacheesoep, jammie lekkel! Lookwolst bij? 🙂
Leef je uit 🙂
http://erwtensoep.eu/grootmoeders-erwtensoep/