In april deed ik mee aan mijn allereerste Foodblogswap. Foodbloggers koken of bakken maandelijks iets van elkaars blog en bloggen hierover. Ik mocht deze maand iets koken van het blog van Marjolein: De studentenkeuken van Marjolein. In haar foto-overzicht viel mijn oog direct op de worteltjescake. In Zuid-Afrika at ik op mijn verjaardag afgelopen jaar een super lekkere Carrot Cake, met een topping die het helemaal af maakte. Ik wist meteen: ik ga mijn eerste wortelcake maken! En nog een voordeel volgens Marjolein: de meeste ingrediënten heb je meestal gewoon in huis.
Toch had ik op de dag dat ik de wortelcake bakte niet alles in huis. Een klein beetje improvisatie pakte gelukkig erg goed uit. Ik gebruikte lichtbruine basterdsuiker, waardoor de cake iets donkerder van kleur werd. Ik verving de nootmuskaat en gember door kaneel een koekkruiden. En ik gebruikte zonnebloemolie in plaats van olijfolie.
Ingrediënten
- 150 milliliter zonnebloemolie
- 170 gram (volkoren)bloem
- 150 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 zakje bakpoeder
- 2 theelepels kaneel
- 2 theelepels koek- en speculaaskruiden
- 2 los geklopte eieren
- 1 geraspte winterwortel of evenveel aan kleine worteltjes (150 gram)
- snufje zout
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een cakevorm in en bestrooi met bloem. Ik gebruikte een ronde cakevorm, maar een gewone cakevorm kan ook.
Het maken van het beslag is heel simpel. Meng eerst alle droge ingrediënten door elkaar in een kom. Voeg vervolgens de natte ingrediënten toe en roer samen tot een goed deeg. Dit deeg is iets dikker dan je normaal van cakebeslag gewend bent. Meng als laatste de wortel er doorheen.
Schep het beslag in de cakevorm en bak de cake in 45-60 minuten goudbruin en gaar. In mijn oven was dit na 50 minuten.
Marjolein geeft een tip voor een lekkere topping: meng 1 pakje roomkaas (Monchou) met 1/2 pakje opgeklopte slagroom en 1 eetlepel poedersuiker. De topping was inderdaad heerlijk van smaak, ik kreeg alleen de klontjes van de Monchou er met geen mogelijkheid uit geklopt/geroerd. Uiteindelijk heb ik het mengsel gezeefd, waardoor het mooi glad werd.
Update: ik heb het recept inmiddels iets aangepast (14/06/2014)
Oh wauw, wat ziet die er mooi uit! Ik weet zo uit mijn hoofd ook niet meer hoe ik de topping glad kreeg, volgens mij heb ik gewoon heel hard gemixt, haha!
Het uiteindelijke resultaat en de smaak waren goed, daar gaat het toch om! 🙂
Hallo eefke, ik heb je recepten zo eens bekeken en ze zien er heel leuk uit. Alleen de zonnebloemolie, die kan je beter weggooien. We krijgen al te veel omega zes binnen en dat werkt ontstekingsbevorderend. Er zit dus te veel omega zes in zonnebloemolie. Ik hoop dat je wat hebt aan deze tip. Groetjes ria
Goede tip. Gelukkig eet ik deze wortelcake niet wekelijks ; -)
Ha Eefke,
Is dit de gluten en lactosevrije variant? Zo nee, valt die te maken? Ik heb daar helemaal geen ervaring mee maar moet er nu een maken, heb je tips?