ZANDTAARTJES MET LEMON CURD EN MERENGUE

lemon curd taartjes met merengue

Twee weken geleden beloofde ik het al: een recept om die heerlijke lemon curd te verwerken in gebak. Hierbij geef ik je een basisrecept voor zandtaartdeeg en stap-voor-stap uitleg om lekkere zandtaartjes met lemon curd en merengue te maken.

Ingrediënten zandtaartdeeg (voor 8 kleine zandtaartjes)

  • 250 gram bloem
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 125 gram koude boter
  • 1 ei
  • mespuntje zout

Ingrediënten merengue (voldoende als topping voor de 8 taartjes)

  • 2 eiwitten
  • 100 gram suiker

Zandtaartdeeg recept

Voor het zandtaartdeeg zeef je de bloem boven een kom. Vervolgens voeg je hieraan de suiker en het zout toe en meng je alles goed door elkaar. Snijd de koude boter in kleine blokjes en meng dit samen met het ei door het bloemmengsel totdat er een stevige deegbal ontstaat. Wikkel het deeg in een stuk huishoudfolie en leg dit ongeveer een uur in de koelkast.

Maak ondertussen de lemon curd volgens dit recept (als je dat nog niet gedaan had!).

Vet de 8 kleine vormpjes in met boter en verwarm de oven alvast voor op 175 graden.

Neem het deeg uit de koelkast en verdeel dit in 8 gelijke stukken. Van deze stukken draai je stuk voor stuk bolletjes. Bekleed de taartvormpjes met ieder een stuk deeg en zorg ervoor dat de bodem en de randen van de vorm even goed bedekt zijn.

Prik met een vorm wat gaatjes in de bodem en bedek de bodem van elk taartje met een stukje bakpapier. Bedek de bodem vervolgens met een blinde vulling zoals gedroogde erwten of rijst. Als je dit niet doet bestaat de kans dat de bodem tijdens het bakken omhoog komt en dan heb je dus geen ruimte meer voor een vulling!

Bak de taartjes in ongeveer 25 minuten gaar en lichtbruin. Haal ze daarna uit de oven, verwijder de blinde vulling en het bakpapier en laat de taartjes afkoelen.

Merengue recept

Nu kun je de merengue gaan maken. Zorg voor een vetvrije kom en gardes. Merengue maak je het makkelijkst met een mixer of in de keukenmachine met een garde. Klop de eiwitten stijf (net zolang totdat je de kom ondersteboven kunt houden zonder dat het eruit valt). Voeg dan langzaam de suiker toe en klop het nog een minuut of 5 door op de hoogste stand. Mix net zolang tot de suikerkorrels helemaal zijn opgelost en het mengsel fluweelzacht aanvoelt. De merengue is nu klaar.

Vul de zandtaartjes met een flinke schep lemon curd en vervolgens een laagje merengue. Voor een mooi effect kun je de merengue nog even verhitten met een gasbrander (crème brûlée-brander). Smullen!

lemon curd taartjes met merengue

Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *