CLAFOUTIS MET BLAUWE BESSEN

clafoutis

Voor de foodblogswap* van augustus kwam ik terecht op een site vol met bakrecepten! Het blog Zoetenverleidelijk is van Tessa en bakken is één van haar grote liefdes. Zoveel lekkere baksels en zulke mooie foto’s, dat was weer erg moeilijk kiezen. Om de keuze iets makkelijker te maken, besloot ik op zoek te gaan naar een recept waarvan ik ook een glutenvrije en lactosevrije versie kan maken. En zo kwam ik de clafoutis tegen! Het oorspronkelijke recept is van Janneke Philippi.

Clafoutis is van oorsprong Frans gebak met kersen dat als nagerecht wordt gegeten. Omdat het kersenseizoen ten einde is, verving ik dit door blauwe bessen. En ik kwam erachter dat clafoutis niet alleen als nagerecht goed smaakt, maar ook erg lekker is als ontbijt of als lunch!

Ingrediënten

  • 250 gram blauwe bessen
  • 100 gram bloem**
  • 3 eetlepels suiker
  • 2 eieren
  • snufje zout
  • 200 milliliter volle yoghurt**

**Voor een gluten- en lactosevrije versie verving ik het bloem door amandelmeel en de yoghurt door sojayoghurt.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een taartvorm in (geen springvorm, want het dunne beslag loopt er dan zo uit).

Verdeel de blauwe bessen over de bodem van de taartvorm. Meng met een garde de bloem, suiker, eieren en zout tot een glad beslag. Voeg vervolgens de yoghurt toe en roer dit nog even goed door. Als het beslag geen klontjes meer bevat, giet je het over de bessen in de taartvorm.

Bak de clafoutis in ongeveer 40 minuten gaar in de oven. Ik zette hem tot slot nog een minuutje onder de gril om de clafoutis een mooie goudbruine kleur te geven. Eventueel kun je de clafoutis bestrooien met een beetje poedersuiker. Zowel warm als koud erg lekker. En ja, het doet inderdaad wel een beetje denken aan een dikke pannenkoek!

clafoutis

* De Foodblogswap is een maandelijkse ruil tussen een groot aantal deelnemende foodbloggers. Iedereen krijgt elke maand een ander foodblog toegewezen. Van dit blog kies je dan zelf een recept om te koken en over te bloggen. In de laatste week van de maand worden alle berichten geplaatst.  Terka van Letstalkaboutfood kookt deze maand iets van mijn blog. Ik ben benieuwd wat ze uitkiest!

Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

8 gedachten over “CLAFOUTIS MET BLAUWE BESSEN

  1. De aangeraden ovenstand van 200graden bleek voor mijn clafoutis te hoog. Gelukkig rook ik het op tijd.? Ik probeer het nog eens op 175 graden. Dank je wel voor het recept.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *