GLUTENVRIJ / LACTOSEVRIJ?

Een groot aantal van mijn recepten is glutenvrij of lactosevrij (of allebei). Maar een groot aantal ook niet. Ik krijg steeds meer vragen over recepten in combinatie met allergieën of overgevoeligheden. Zelf eet ik op dit moment lactosevrij en vaak ook glutenvrij, maar op z’n tijd smokkel ik wel eens en dat moet ook kunnen vind ik. Ik ben dan ook niet intolerant maar gevoelig voor gluten en lactose.

Anders is het voor mensen die vanwege een chronische gluten- of lactose-intolerantie geheel geen van deze ingrediënten binnen mogen krijgen en daar in veel gevallen zelfs erg ziek van worden. Maar er zijn ook mensen die gluten of lactose mijden vanuit allerlei gezondheidsoverwegingen. Discussies over de juistheid hiervan zijn er veel, deze wil ik hier dan ook niet voeren. Nouja, één ding over het gebruik van lactose door volwassenen dan: heb je ooit een volwassen koe melk zien drinken? 😉

Heel veel (lekker) eten is trouwens van nature gluten- en/of lactosevrij. Ik wil me dan ook niet richten op een specifieke doelgroep of hetgeen wat je niet kunt eten. Ik draai het liever om. Want er blijft genoeg over. Ook zie ik niets in aparte recepten voor verschillende doelgroepen. Eten moet voor iedereen lekker zijn en mijn recepten zijn daarom soms gluten- en/of lactosevrij en soms ook niet. Kortom, voor ieder wat wils. Zoek iets uit wat bij jou past en wat jij lekker vind.

In mijn recepten vind je alleen van nature gluten- en/of lactosevrije producten of natuurlijke vervangers van gluten en/of melk. Hierbij kun je denken aan boekweitmeel, maismeel, amandelmeel enzovoorts ter vervanging van tarwemeel. Of aan sojamelk en -yoghurt ter vervanging van koemelk of yoghurt.

Als een recept gluten- en/of lactosevrij is, vermeld ik dat er altijd bij. Ook kun je op mijn startpagina in de rechter kolom zoeken in de categorieën glutenvrij en lactosevrij naar passende recepten.

Tip: blijf altijd zelf goed opletten en lees de ingrediëntenlijst op het etiket!

glutenvrij logo lactosevrij logo

Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

19 gedachten over “GLUTENVRIJ / LACTOSEVRIJ?

 1. Wat een fijne/mooie/handige website! Ik heb hem ook doorgestuurd naar een vriendin, die mijdt gluten.
  Groetjes, Annie (moeder van Koos)
  PS Ik heb de site ook op mijn facebook gezet.

 2. Fijn! Ik volg namelijk een dieet van gluten-, koemelk-, en kippenei vrij i.v.m overgevoeligheid daarvoor…… er blijft genoeg over, maar voor vele gerechten/producten blijft het een hele puzzel. Vooral als je steeds lekkere recepten tegenkomt waar altijd weer deze 3 dingen in verwerkt moeten worden. Ik gebruik alternatieven,maar ei blijft het lastigst..

 3. Wat een fijne site is dit. Ik weet inmiddels dat ik duidelijk lactose intolerant ben en er goed ziek van wordt, dus aan het zoeken naar wat ik vooral wel kan eten (het lijstje van het ziekenhuis leek heel kort).
  Verder heb ik auto immuun ziektes waar mogelijk een verband met gluten overgevoeligheid is, waardoor ik dus zorg niet veel gluten binnen te krijgen, maar helemaal mijden hoeft niet.
  Ik zag al veel lekkere opties langskomen, dus ben gelijk fan.

  • Dat is een lastige vraag, want als je lactosevrij en/of glutenvrij eet, dan blijft er nog zó veel over! In mijn recepten vervang ik melk/yoghurt/slagroom (lactose) vaak door sojaproducten. Bloem (gluten) kun je ook prima vervangen door andere meelsoorten, bv. boekweit, rijstmeel, amandelmeel, tapiocameel.

   • Beste Eefke,

    Ziet er goed uit allemaal!! Leuk dat er dit soort aanbod is om mensen te voorzien van inspiratie!

    Je geeft aan vaak soja te gebruiken als vervanger voor melkproducten.

    Uit eigen ervaring heb ik de tip voor mensen met een lactose intolerantie, om melk juist niet te vervangen door soja, maar bijvoorbeeld met havermelk, rijstemelk of amandelmelk. Je kunt namelijk ook soja intolerant worden, wanneer je darmslijm reeds is aangetast/ geprikkeld door de lactose.

    Veel kook en vooral eet plezier allemaal!

    Groetjes Marcella

 4. Hoi Eefke
  Wij zitten nu bij Oma Roelofs te genieten van je recept havermoutmuffins….
  wat een leuke site ik eet ook al een aantal jaren gluten vrij en nog veel meer ingrediënten niet….Dus ga ik zeker vaak op je site kijken!

  Groetjes Anita/Eddy en Oma

 5. Ok, had even eerst verder moeten lezen voor ik de vraag stelde. Zie dus meerdere mogelijkheden. Kan je tarwebloem gewoonweg vervangen door eender welke andere in eenzelfde hoeveelheid ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *