Echte Amerikaanse coleslaw (ofwel koolsalade) kende ik alleen uit de koeling van de supermarkt. Heerlijk bij de bbq, op een broodje hamburger of gewoon op brood. Kort geleden wees iemand mij op dit recept. Het geheime ingrediënt? Karnemelk!
Ingrediënten (voor een flinke schaal vol)
- 500 gram witte kool, fijn gesneden
- 100 gram wortel, julienne gesneden (hiervoor gebruik ik dit handige hulpmiddel)
- 1 rode ui, gesnipperd
- 75 milliliter melk
- 75 milliliter karnemelk
- 135 gram mayonaise
- 2 eetlepels azijn
- 2 eetlepels citroensap
- 50 gram suiker
- snufje zout en peper
Meng de melk, karnemelk, mayonaise, azijn, citroensap en de suiker door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Voeg aan deze dressing de witte kool, wortel en ui toe. Goed mengen.
Zet de coleslaw vervolgens minstens een paar uur in de koelkast, zodat de dressing goed opgenomen wordt door de groente. Als je de tijd hebt, kun je deze coleslaw zelfs het beste een dag van tevoren maken. Je zult merken dat de kool en de wortel dan wat zachter worden. Persoonlijk vind ik dit het lekkerst. Maar een paar uur in de koelkast en je coleslaw is ook al heerlijk!
* voor een glutenvrije én lactosevrije variant van deze coleslaw vervang je de melk door sojamelk en de karnemelk door sojayoghurt.
Geïnspireerd op een recept van ChaosintheKitchen.
Hoi Eefke
ik maak wel vaker coleslaw, maar om de kool zachter te maken kun je na het snijden ook de kool flink met zout bestrooien en daarna glazig kneden. naderhand spoel je het zout er weer uit met water, dan kun je hem verder verwerken zoals hier boven staat met jouw ingredienten. misschien heb je hier wat aan
groet Jacqueline
Die kende ik nog niet, dankjewel voor de tip! Ga ik de volgende keer eens proberen. Groetjes Eefke
Alleen jammer dat op deze manier een groot deel van de vitaminen wordt weggespoeld. Je kunt ook minder zout gebruiken en door de kool mengen. De kool wordt dan wel zacht en behoudt de vitaminen. Je hoeft dan verder geen zout meer aan de dressing toe te voegen.
Ik gebruik helemaal geen zout
Knijp er een paar keer goed in en hij word heerlijk
Groetjes
Coleslaw, zo lekker. Vooral in ze zomer maast de bbq ben ik er dol op
Hier is het ook een succesnummer voor bij de bbq 🙂 En helemaal niet veel werk om zelf te maken!
Heb dit weekend een barbecue! Zal dit receptje eens proberen, ben benieuwd!!
Leuk! Laat je weten of het in de smaak viel?
Ooook heerlijk! Ik vind het wel lekker dat het zo knapperig is. Super snel (met keukenmachine) en heerlijk fris!
Klopt Tamara, vind ik ook!
Net gemaakt en zonder dat het al eventjes staat heb ik alvast geproefd en vind ik het echt al super lekker en wat gemakkelijk om te maken eigenlijk!
Ja simpel hè!
Ik heb nog wat komijnzaadjes toegevoeg, mmmm
Goed idee Josee!
Hoi Eefke,
Ik had een flinke schep mosterd (Dijon ) door de dressing gedaan. Smaakt ook erg lekker!
groetjes
Oeh dat klinkt ook goed!
Twee flinke scheppen mierikswortel toegevoegd, dat maakt het iets pittiger. Super lekker.
Hallo Eefke,
Dank voor dit heerlijke recept!
Ik doe er ook nog een klein blikje ananas doorheen, smaakt echt heerlijk!
Wat een goede variatie-tips!
Dit heb ik al div keren gemaakt, met verschillende variatie’s echt een aanrader.
Ik was al lang op zoek naar lekker gerechtje voor coleslaw. Gisteren klaargemaakt voor bij de bbq en deze is superlekker. Ook heel veel positieve reacties gekregen. 🙂
Jeee wat lekker! Vooral met Belgische mayo.
Sorry hoor maar ik vond de coleslaw helemaal niet lekker. Het was veel te zoet en leek meer op een slecht toetje
Vervelend, smaken verschillen blijkbaar!
Eefke,
Ik heb het behalve met zout en peper ook met wat selderijzout afgemaakt. Erg lekker!
Nu al een paar variaties geprobeerd maar die van jou is tot nu toe de beste, als in, viel t beste/meest in de smaak. Jeeej. Nu net weer gemaakt. Maar een 50/50 versie van de wortel en kool. Nu staat ie te “smelten” in de koelkast voor vanavond bij Grieks georiënteerde balletjes en tomaten rijst. Thanks!
Leuk om te lezen, dank!
Pingback: RODE COLESLAW | Eten van Eefke
Heerlijk basis recept, 1e keer een dubbele hoeveelheid gemaakt en in verschillende bakjes variaties geprobeerd.
Ik vond het allemaal lekker, maar nu heb ik de dressing zonder suiker gemaakt. Combineert nog gemakkelijker (en is al zoet genoeg door de wortel).
BTW mijn moeder kneusde vroeger ook de kool bij het mengen door er lekker in te knijpen. Zo wordt het lekker zacht, alhoewel ik het knapperige ook kan waarderen
BTW
Pingback: Relax Mama-weekmenu 30 – Club van relaxte moeders
Pingback: 16 fijne wortel-recepten – Club van relaxte moeders
Vanavond geprobeerd, heerlijk! Dit wordt een blijver op de menulijst, maar wel met wat minder mayo, (hoe lekker ook).Bedankt voor het recept
Hey Eefke,
Bedankt voor het heerlijke recept.
Ik heb er ook nog een handvol gewelde sultana rozijnen en een theelepel kummel bij gedaan… awesome!
Super recept, ben heel blij dat ik eindelijk een recept naar men smaak heb gevonden!! Vanavond coleslaw met ribbetjes op bbq 🙂
Recept iets aangepast, ipv mayonaise yogonaise gebruikt, smaakte erg lekker bij de pulled pork!
Zo, boodschappen zijn gedaan! Morgen of vrijdag maar eens maken voor de BBQ zaterdag. Leuke toevoegingen in de commentaren ook.
Helaas niet zo lekker als de behandeling met zout. Goede tip!
Ontzettend blij met dit recept. Eindelijk een heerlijk coleslaw recept ?
Beter dan deze wordt het niet! Super lekker recept, heb er altijd veel succes mee. Dank je wel.
Ik moest even mijn geheugen opfrissen want ik had deze al lang niet gemaakt. Zelf heb ik theelepel zout op de gesneden en gedroogde kool gedaan met 1 eetlepel suiker (ipv 50 gram) en dan goed inkneden to hij glazig is, dat versnelt het zacht worden aanzienlijk. Ik kook meestal op gevoel en heb er ook nog een eetlepel grove mosterd in gedaan en maar slechts een eetlepel mayo.
Bedankt!
Heerlijk recept, ik doe er altijd nog een lepeltje mosterd erdoor. Heerlijk voor op een broodje pulled pork of naast je vlees van de bbq.
En als er wat over is….. heerlijk op een boterham met kaas, smeerworst of hihihi pindakaas. Try it!
Ik kom altijd een of twee keer per jaar terug op deze site voor dit recept 👌🏻 echt het beste coleslaw recept!