FEESTELIJKE MOKKACAKE

mokkacake

Deze maand bestaat EtenvanEefke al weer een jaar. Na één jaar tellen we ruim 100 recepten en trekt de site dagelijks meer dan 1000 bezoekers. Het is erg leuk om te zien dat steeds meer mensen EtenvanEefke weten te vinden via de website, Facebook of Instagram! Dat is wel een klein feestje waard. En bij een feestje hoort taart! Daarom vandaag het recept voor deze prachtige mokkacake.

Ingrediënten (voor ongeveer 12 personen)

Voor de biscuit

  • 6 eieren
  • 200 gram suiker
  • 180 gram bloem + een beetje extra
  • snufje zout
  • een beetje boter om de bakvorm in te vetten

Verwarm de oven voor op 175 graden. Splits de eieren en klop de eidooiers samen met 150 gram suiker romig. Klop ook de eiwitten stijf met 50 gram suiker.  Spatel vervolgens de helft van het eiwitschuim voorzichtig door het eidooiermengsel. Spatel daarna ook het overige eiwitschuim er voorzichtig doorheen. Zeef 180 gram bloem en een snufje zout boven het mengsel en spatel dit er door tot een glad beslag.

Vet een cakeblik in met boter en bestuif de vorm met een beetje bloem. Giet het beslag in de cakevorm en bak de biscuit in 20-30 minuten in de oven. Als de biscuit gaar en goudbruin is laat je hem 5 minuten afkoelen in het blik. Neem daarna voorzichtig de biscuit uit de vorm en laat hem op een rooster verder afkoelen. Tip: het biscuit wordt makkelijker snijdbaar als je hem na het afkoelen kort in de vriezer legt! Je kunt het biscuit trouwens ook prima van tevoren maken en in de vriezer bewaren.

Voor de mokkacrème

  • 500 milliliter melk *
  • 3 eetlepels oploskoffie
  • 1 vanillestokje
  • 6 eidooiers
  • 200 gram suiker
  • 50 gram bloem
  • 500 gram zachte boter *
  • 50 gram chocoladekrullen
  • cacaopoeder
  • 50 gram hazelnootstukjes

* Vervang de melk door plantaardige (soja)melk en de boter door plantaardige boter en je hebt een lactosevrije mokkacake!

Splijt het vanillestokje en schraap het merg eruit. Verwarm de melk met het vanillemerg en de oploskoffie en laat dit ongeveer 10 minuten trekken. Klop de eidooiers op met 100 gram suiker en klop de bloem er ook doorheen. Schenk de warme melk (niet kokend!) al roerend geleidelijk bij het eidooiermengsel. Roer het geheel glad en schenk het daarna terug in de pan. Nu breng je het al roerend op laag vuur aan de kook en laat je het ongeveer een halve minuut zachtjes koken. Neem dan de pan van het vuur en laat het mengsel afgedekt langzaam afkoelen tot kamertemperatuur.

Klop ondertussen de boter met 100 gram suiker romig. Als het mokkamengsel is afgekoeld klopt je dit geleidelijk door het botermengsel heen.

Je biscuitbodem en de mokkacrème zijn nu klaar. Snijd de biscuitbodem voorzichtig in 4 horizontale plakken. Bestrijk elke plak royaal met de mokkacrème en stapel ze één voor één op elkaar. Bedek tenslotte ook de zijkanten en de bovenkant met mokkacrème. Versier de mokkacake met chocoladekrullen, hazelnootstukjes en cacaopoeder.

mokkacake

Bron recept: Foodies Magazine, november 2014

Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

23 gedachten over “FEESTELIJKE MOKKACAKE

  1. Hallo,
    ik wil hem as weekend maken, omdat hij er super lekker uitziet! Ik heb een vraagje, je hebt het over 3 eetlepels oploskoffie, is dit alleen poeder of is het zoals je het drinkt? Ik heb nl geen oploskoffie wel losse zakjes espressopoeder, kan het daar ook mee?

  2. Hoi Eefke,

    Wat ben ik blij dat ik dit recept gevonden heb! Voor moederdag wilde ik een mokkataart maken (haar lievelings), maar een goed recept vinden was erg moeilijk!

    Ik heb nu wel een vraagje. Ik heb gisteren al de biscuit gemaakt (omdat ik vandaag wilde gaan vullen). Echter vraag ik mij nu af of de biscuit niet ‘nattig’ wordt als ik vandaag al de crème erop spuit.. Is het een beter idee als ik pas morgen vul of maakt dat niks uit? Ik heb morgen niet veel tijd, maar als het echt nodig is, moet het maar.

    Alvast bedankt!

  3. Neem aan dat ik dit recept ook glutenvrij kan maken als ik de bloem vervang voor glutenvrije bloem of desnoods glutenvrij cakemeel. Lijkt me een heerlijk recept ben dol op mokka!!!

  4. Hallo,
    Ga hem morgenochtend maken. Als hij klaar is, moet ik hem dan in de koelkast bewaren? Denk wel hè, afgedekt.
    Alvast bedankt. Ben zeer benieuwd, zin in.

  5. Door deze cake moest ik denken aan de mokka taart die mijn moeder (en daarvoor mijn oma) maakte (en ik ben nu 64) als er iemand jarig was.
    Niet gezond, maar wel heel lekker! De mokka werd gemaakt door bruine suiker, boter (liefst Blueband uit een pakje) en heel sterke afgekoelde koffie door elkaar te roeren. Met zo’n houten lepel waar een gat in zit. Duas eerst de boter zacht roeren en dan steeds wat koffie en wat suiker erbij totdat het was opgelost. En uiteraard heel veel proeven tussendoor! Met eierbiscuits werd dan een taart gemetseld die werd afgewerkt met chocolade hagelslag. En als kind mocht ik dan de beslagkom met mokkacreme uitlikken. Sweet memories 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *