BERENKLAUW MET ZELFGEMAAKTE SATÉSAUS

P1050150-2Een berenklauw (ook wel berenpoot, berenhap, grizzly of spoetnik genoemd) is een gefrituurde in plakken gesneden gehaktbal aan een satéprikker met daartussen een aantal uienringen.

Een snack-recept dus. Niet mijn idee. Meneer mist zijn berenklauw (of berenhap) in het snack-repertoire sinds we zelf thuis friet bakken. In de supermarkt ook niet te vinden. Of we zelf geen berenklauw konden maken. Euh ja, en ze waren verrassend lekker! Helemaal met zelfgemaakte satésaus. Dus bij deze deel ik vandaag maar liefst twee recepten.

Ingrediënten berenklauw (voor 2 stuks)

  • 250 gram rundergehakt
  • 2 grote uien
  • 1 ei
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • paneermeel of broodkruim
  • peper en zout
  • satéprikkers

Snijd van elk ui drie dikke ringen. Snipper de overgebleven ui fijn en voeg dit toe aan het gehakt. Voeg het ei, sambal, ketjap en paneermeel toe en breng op smaak met zout en peper. Vorm twee grote ballen en bak deze in olie of boter gaar en bruin.

Laat de ballen afkoelen en snijd ze elk in vier plakken. Prik aan een satéprikker om en om een plak gehakt en een ring van de ui. Begin en eindig met gehakt.

Frituur de berenklauw ongeveer 3 minuten.

Na het frituren hebben we zo zitten smikkelen dat ik geen foto meer heb gemaakt van het eindresultaat!

Ingrediënten satésaus/ pindasaus

  • 3 eetlepels pindakaas
  • 2 eetlepels ketjap
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 theelepel sambal
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 200 milliliter water
  • scheutje olie

Bak de ui in olie. Voeg sambal toe en bak dit even mee. Vervolgens de knoflook, suiker en ketjap toevoegen en mee roeren. Pindakaas toevoegen en opnieuw goed roeren. Voeg als laatste beetje bij beetje het water toe en roer dit totdat de saus de gewenste dikte heeft en zachtjes begint te koken.

P1050146-2

Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

14 gedachten over “BERENKLAUW MET ZELFGEMAAKTE SATÉSAUS

    • The options for you are: Mountain bike hard tail if you will ride in unpaved paths.Hybrid bike if you will ride in paved streets carrying bags, bo;8k&#s230oRoad if you want speeds of about 15-20 mph average for 50-100 miles Road/touring if you will ride in paved/packed gravel for days at a time maybe camping along the way, or long commute with bags. Nearly as quick as the previous option but can carry stuff.Cafe bike, a new type of bike is very similar to a hybrid.

  1. Home Made satesaus goede bijdrage. De dikke uienringen mogen wat meer gekarameliseerd zijn. Een beetje als de Duitse bratzwiebel. Verder lekker, iets meer gehakt mag ook wat mij betreft. Voor de krokantheid is bbq ook lekker. Succes allemaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *