BREEKBROOD MET KAAS EN UI

breekbrood met kaas en ui
Om mijn nieuwe keukenmachine te testen bakte ik vorige week een brood. Wat scheelt dat kneden! Het resultaat: een lekker hartig breekbrood met kaas en ui, heerlijk bij bijvoorbeeld een kop soep.

Ingrediënten:

  • 400 gram tarwebloem (ik gebruikte volkorenbloem)
  • 5 gram droge gist
  • 180 gram melk, lauwwarm
  • 1 ei, los geklopt
  • 20 gram boter
  • 7 gram zout
  • 75 gram geraspte kaas voor in het brood
  • 1 teen knoflook in kleine stukjes
  • 2 uien fijngesneden
  • 50 gram geraspte kaas om over het brood heen te strooien
  • klein beetje ui om over het brood heen te strooien
  • olie om in te vetten
  • een springvorm

Doe de bloem en de gist in de kom en roer door elkaar. Voeg de melk, ei, boter, zout, kaas, knoflookstukjes en uien toe en roer goed door door elkaar. Kneed met de deeghaak in ongeveer 15 minuten tot een soepel deeg. Dit kan natuurlijk ook met de hand. Kneed het dan iets langer.

Vorm het deeg tot een bal en leg het in een licht met olie ingevette kom. Zorg dat alle kanten met wat olie bedekt zijn en laat het deeg onder een vochtige theedoek ongeveer 1 uur rijzen tot het volume verdubbeld is.

Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek en druk de lucht er voorzichtig uit (niet kneden!). Verdeel het deeg met een mes in stukjes ter grootte van een golfbal. Vet je handen in, maak er balletjes van en leg ze in een goed ingevette springvorm. De balletjes hoeven elkaar niet te raken, want in de tweede rijs groeien ze nog en zo vormen ze straks vanzelf één geheel. Strooi de overgebleven kaas en uien erover.

Dek het deeg opnieuw af en laat het nogmaals ongeveer een uur rijzen, totdat het weer het dubbele volume heeft.

Verwarm de oven op 190 graden Celsius. Bak het brood onderin de oven gaar en bruin in ongeveer 35 minuten. Als het brood te bruin wordt, kun je het afdekken met aluminiumfolie.

Het recept van de mosterdsoep waar we dit brood bij hebben gegeten volgt!

Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

4 gedachten over “BREEKBROOD MET KAAS EN UI

    • Hoi Marianne,

      Goede vraag! Ik heb zelf helemaal geen ervaring met een broodbakmachine dus ik zou het echt niet weten.
      Als je het probeert, laat je me dan weten of het gelukt is? Nu ben ik wel benieuwd!

      Groetjes Eefke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *