KOFFIE BORSTPLAAT

borstplaat recept koffie

Borstplaat is een typische lekkernij die eigenlijk alleen in de decembermaand overal opduikt. Ik las ergens dat borstplaat heel vroeger (in de 17e eeuw) alleen op recept verkrijgbaar was bij de apotheek. Suiker werd in die tijd namelijk als medicijn gezien tegen bijvoorbeeld verkoudheid. Leuk weetje! Het recept voor deze borstplaat met koffiesmaak komt uit de Allerhande van november 2014.

Ingrediënten (voor ongeveer 20 kleine vormpjes)

  • 500 gram witte fijne suiker
  • 175 milliliter slagroom
  • 50 gram boter
  • 1 stick oploskoffie (espresso)

Begin met het klaarleggen van een vel bakpapier en leg hierop uitsteekvormpjes. Omdat ik niet voldoende uitsteekvormpjes had, gebruikte ik wc-rollen waar ik cirkels uitsneed. Dit werkte prima!

Doe de suiker, boter, slagroom en oploskoffie samen ik een pan en breng dit langzaam aan de kook. Laat dit ongeveer 20 minuten inkoken totdat alle suikerkristallen opgelost zijn. Het mengsel moet iets dikker worden. Je kunt dit testen door het van een lepel af te laten lopen. Zodra de laatste druppel een dun lijntje vormt is het mengsel op de juiste dikte.

Neem dan de pan van het vuur en blijf goed roeren. Je zult zien dat het mengsel dan nog wat dikker en troebel wordt. Nu moet je snel te werk gaan, want het mengsel zal snel stollen zodat het te dik wordt om in de vormpjes te gieten! Vul snel alle vormpjes voor ongeveer een halve centimeter vol.

Dan is het een kwestie van af laten koelen. Zodra er op de bovenkant witte vlekjes zichtbaar worden, zet je de vormpjes op hun kant. Zo kan ook de onderkant goed afkoelen.

Laat de borstplaat minstens een half uur afkoelen voordat je de vormpjes verwijderd.

borstplaat recept koffie

Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

2 gedachten over “KOFFIE BORSTPLAAT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *