LOEMPIA’S MAKEN

loempia's maken uit de oven

Loempia’s maak je heel makkelijk in de oven. Hierdoor worden ze lekker knapperig maar een stuk minder vet dan wanneer je ze in de frituurpan bakt. Niet moeilijk te maken met filodeeg en een vulling naar keuze. Ik deed een aantal weken terug al een poging om loempia’s te maken. De vulling was al klaar, maar toen bleken de vellen filodeeg die nog in de vriezer lagen niet meer goed te zijn (te droog, waardoor ze gaan scheuren). Ik besloot toen de vulling in te vriezen voor een nieuwe poging. Hierbij maakte ik een klein foutje…ik gebruikte de vulling terwijl deze nog niet helemaal ontdooit was. Bij het bakken van de loempia’s in de oven kwam hierdoor veel vocht vrij, waardoor de loempia’s iets aan de natte kant waren. Dus een tip vooraf: zorg dat je de vulling goed bakt en giet eventueel het vocht af!

Ingrediënten (voor 10 loempia’s)

  • 5 vellen filodeeg (uit een pak van 10 vellen uit de vriezer)
  • 1 zak Chinese roerbakgroenten of andere groenten naar keuze
  • 1 gerookte kipfilet
  • 1 teentje knoflook
  • scheutje ketjap
  • 1 eetlepel sesamzaadjes
  • peper en zout
  • olijfolie
  • evt. chilisaus om in te dippen

Laat de vellen filodeeg ontdooien volgens de aanwijzingen op de verpakking. Dit kan enkele uren duren, dus haal ze op tijd uit de vriezer. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Begin dan met het maken van de vulling. Hiervoor bak je de roerbakgroenten met een fijn gesneden teentje knoflook in een koekenpan gaar en bruin. Zorg dat al het vocht verdampt is of giet het vocht eventueel af. Voeg dan een eetlepel ketjap toe, samen met de fijngesneden kipfilet en een eetlepel sesamzaad. Breng op smaak met peper en zout.

Leg een vel filodeeg over de breedte op het aanrecht en snijd door midden. Herhaal dit voor alle vellen. Neem één vel en bestrijk de randen met een kwastje met olijfolie. Leg in het midden van het vel een hoopje vulling. Vouw de randen links en rechts iets naar binnen (ongeveer 1 a 2 centimeter). Bestrijk deze randen opnieuw met wat olijfolie. Rol de loempia dan van onder naar boven op. Leg de loempia met de zijde waar je hem gesloten hebt onderop op een bakplaat bekleed met bakpapier. Herhaal dit voor de overige negen loempia’s.

Tenslotte bestrijk je de bovenzijden van alle loempia’s met een laagje olijfolie en strooi je er desgewenst wat sesamzaad overheen. Bak de loempia’s in de oven in ongeveer 15 a 20 minuten goudbruin en knapperig.

loempia's maken uit de oven

Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Een gedachte over “LOEMPIA’S MAKEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *