POMPOENPITTEN ROOSTEREN

pompoenpitten roosteren

In de herfst en in de winter maak ik regelmatig pompoensoep. Vorige week ontdekte ik dat je van de Japanse pompoen (ook vaak Hokkaido genoemd) de schil gewoon kunt meekoken als je soep maakt. Dit zijn de oranje pompoenen die je in bijna iedere supermarkt tegen komt. En het schillen van deze pompoen is een hele klus, dus ik vond dit een super uitvinding! De soep wordt uiteindelijk met schil nog net zo fluweelzacht als zonder. Nu het schillen van de pompoen geen klus meer is, besloot ik eens te proberen om de pitten te roosteren. Zo ontstaat een gezonde snack!

Ingrediënten

  • pitten van één pompoen of meer
  • 1 eetlepel olijfolie
  • peper en zout
  • snufje paprikapoeder
  • snufje chilipoeder

Verwijder de pitten uit de pompoen. Het is even een klusje om de pitten van het vruchtvlees los te krijgen. Je zult merken dat er soms wat oranje sliertjes aan de pitten blijven plakken. Deze week je los door de pitten in een kom met water te leggen. Even goed schoonspoelen. Als er nog wat oranjes stukjes achterblijven is dat niet zo erg.

Kook de pompoenpitten vervolgens in een pan met ruim water en een flinke snuf zout ongeveer 20 minuten. Verwarm de oven ondertussen voor op 200 graden.

Na 20 minuten giet je de pompoenpitten in een vergiet en laat je de pitten goed uitlekken. Meng vervolgens de paprikapoeder en chilipoeder met olijfolie door de pitten.

Leg de pompoenpitten op een bakplaat bekleed met bakpapier en spreid ze goed uit. Bak de pitten in 10 a 15 minuten bruin. Werp af en toe even een blik in de oven om te controleren of de pitten niet te bruin worden of aanbranden.

pompoenpitten roosteren

Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

14 gedachten over “POMPOENPITTEN ROOSTEREN

          • Oh, dát zou het inderdaad kunnen zijn.. Had ergens anders een receptje gevolgd waarbij je ze een half uur moest roosteren. Toen werden ze ook zo hard en droog. De keer daarna heb ik ze nóg langer geroosterd; dacht dat ze nog niet gaar waren, haha. Ik ga het nog 1 keer proberen, bedankt voor de tip!

          • En met het ‘opvolgen van de instructies’ bedoel je dan dus 20 minuten koken, 10 minuten bakken?
            Moet zeggen dat ik het niet meer geprobeerd heb.
            Het is zóveel werk, vooral alle draadjes en restjes vruchtvlees verwijderen… en telkens valt het tegen…
            Dus ik geniet lekker van m’n soepjes en gegrilde pompoen, en laat de pitten aan de gft-bak over…

    • Mijn tip: schil de pompoen helemaal niet.
      Als je de soep gaat pureren, pureer je de schil gewoon mee. Zeker als het een biologische pompoen is en je hem goed wast, kan dit helemaal geen kwaad.
      Scheelt moeite, afval én wellicht levert het ook nog extra vezels en vitaminen op 😉

  1. Zoals de schrijfster van het verhaal/recept én Arianne al zegt: pompoen hoef je helemaal niet te schillen. Gewoon in stukjes/dobbelsteentjes snijden en koken. Na ongeveer 10 minuten is alles zacht en kun je het pureren en is het een soepbasis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *