APPELBOLLEN IN BLADERDEEG

appelbollen in bladerdeeg

Op EtenvanEefke staan weinig recepten voor toetjes en desserts. Ik ben dan ook niet echt een toetjesmens en als ik al een toetje eet dan is het vaak niet meer dan een simpel bakje vla met warme appel en kaneel ofzo. Deze herfstige appelbollen zijn ook vrij simpel te maken, maar wel erg lekker! En als gebakje met bijvoorbeeld een warme vanillesaus of slagroom doen ze het ook heel goed!

Ingrediënten (voor 4 stuks)

  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 4 kleine appels (b.v. Elstar)
  • 50 gram rozijnen
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eidooier

Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat de rozijnen even wellen in een kom met water. Verwijder de klokhuizen met een appelboor of een schilmesje uit de appels. Eventueel kun je het gat nog iets groter maken, zodat er voldoende ruimte is voor de vulling.

Leg de ontdooide plakjes bladerdeeg op het aanrechtblad (eventueel met wat bloem) en rol elk plakje met een deegroller iets uit zodat ze wat groter worden.

Laat de rozijnen uitlekken en meng met de suiker en kaneel. Zet een appel met de bovenkant naar beneden op een plakje bladerdeeg en vul deze met het mengsel van rozijnen. Druk dit goed aan. Vouw het bladerdeeg tenslotte helemaal om de appel heen. Maak de randen iets vochtig en zorg dat je het deeg helemaal dicht drukt. Als er gaatjes in zitten gaat het lekken. Herhaal dit voor de overige drie appels.

Zet de appelbollen op een bakplaat met bakpapier. Met de onderkant van de appels naar beneden (dus daar waar je het bladerdeeg hebt dichtgedrukt). Bestrijk de appelbollen met een beetje ei en strooi er tenslotte nog wat suiker over.

Bak de appelbollen in 20-25 minuten goudbruin en gaar in de oven. Pas op dat je de bollen niet te lang in de oven laat staan, dan barsten ze namelijk open! Je kunt de appelbollen ook heel goed van tevoren maken en alleen nog even opwarmen/ afbakken voor het opdienen.

appelbollen in bladerdeeg

Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

8 gedachten over “APPELBOLLEN IN BLADERDEEG

    • Vervelend. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Waarschijnlijk moeten ze iets langer in de oven. Het bladerdeeg moet er goudbruin en knapperig uitkomen. Als de vulling te nat is wil het bladerdeeg van binnen soms ook niet goed garen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *