HOMEMADE MUESLI

P1030904Zelfgemaakte muesli. Het is makkelijker en sneller dan je denkt. En véél gezonder dan de supermarktvariant waar vaak suikers aan zijn toegevoegd. Bovendien kun je eindeloos variëren. Mijn favoriete muesli bevat een basis van havervlokken, aangevuld met verschillende soorten noten, zaden en gedroogd fruit. Heerlijk als ontbijt of lunch met een kommetje yoghurt, kwark of melk.

Muesli en cruesli worden vaak door elkaar gebruikt. Beide bestaan uit een basis van granen aangevuld met een mix van noten, pitten en/of zaden en gedroogd fruit. In muesli zitten alleen deze ingrediënten. Dat kan in verschillende combinaties en hoeveelheden. Bij cruesli worden deze ingrediënten aangevuld met suiker en vet om deze krokanter te maken (cruesli is een afgeleide van crunch = knapperig). Muesli is dus veel gezonder dan cruesli. Maar ook in de ‘supermarktmuesli’ vind je vaak toegevoegde suikers. Alle reden om zelf aan de slag te gaan dus!

Ik maak mijn muesli of cruesli op verschillende manieren, waardoor de smaak steeds anders wordt. Daarom geef ik hieronder een recept voor zowel een simpele muesli als voor een iets knapperige cruesli.

Muesli

Muesli ingrediënten

Voor een flinke voorraadpot vol muesli gebruik ik de volgende ingrediënten:

  • 500 gram havervlokken (gewoon uit de supermarkt, bv oatmeal van AH Basics)*
  • 50 gram gebroken lijnzaad
  • 50 gram geraspte kokos
  • 50 gram sesamzaad
  • handje hazelnoten (het lekkerst als je ze kort roostert in de oven)
  • handje cranberry’s
  • handje rozijnen
  • kaneel naar smaak

Meng alle ingrediënten door elkaar en klaar is je homemade muesli! In een afgesloten voorraadpot bewaar je dit makkelijk enkele weken.

Kokos, sesamzaad en hazelnoten koop ik trouwens bij de toko. Dit is veel goedkoper dan in de supermarkt of de natuurwinkel.

Cruesli ingrediënten

Voor de cruesli (ook wel granola genoemd) gebruik ik exact dezelfde ingrediënten als hierboven. Ik voeg er enkel aan toe:

  • 2 eetlepels boter of zonnebloemolie
  • 2 eetlepels honing

Verwarm de oven voor op 200 graden. Verwarm de boter met de honing in een steelpan en laat dit smelten op laag vuur. Voeg het toe aan het mengsel van de granen, noten en vruchten. Roer dit goed door elkaar en spreid het uit op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak dit ongeveer 15 minuten in het midden van de oven. Schep het vervolgens goed om en bak nog eens ongeveer 10 minuten totdat het goudbruin is.  Laat het afkoelen voordat je de cruesli in een voorraadpot schept.

Naast bovengenoemde varianten maak ik ook vaak een muesli waarbij ik het mengsel wél even in de oven rooster (dus zonder toevoeging van honing en boter). Het krijgt dan toch een lekkere krokante bite. Deze variant zie je op de foto’s bij dit artikel.

* Indien glutenvrij gewenst: haver is van nature glutenvrij. Let wel goed op de verpakking, soms kan haver sporen van gluten bevatten omdat dit niet apart verwerkt is.

Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

2 gedachten over “HOMEMADE MUESLI

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *