ITALIAANSE FOCACCIA (BROOD)

FocacciaNog steeds super blij met mijn nieuwe keukenmachine ben ik helemaal ‘into’ broodbakken. Afgelopen zaterdag speurde ik daarom blogs af op zoek naar een lekker broodrecept voor bij mijn snelle tomatensoep van Jamie Oliver. En ik vond dit recept voor een mooi focaccia brood op Uitpaulineskeuken. Pauline bedankt! Extra leuk aan dit brood is dat je met de topping eindeloos kunt variëren! Ik koos voor de combi knoflook-ui-zeezout-zongedroogde tomaat-rozemarijn…Als je altijd al eens brood wilde bakken maar dit niet goed aandurfde, begin dan met dit recept. Dit kan gewoon niet mislukken, zo makkelijk!

Ingrediënten voor 1 brood

  • 300 gr bloem
  • 7 gr gist
  • 3 gr zout
  • 175 ml lauw water
  • 2 el olijfolie

Topping naar keuze en naar eigen inzicht, in mijn geval:

  • zongedroogde tomaatjes
  • ui
  • teentje knoflook
  • rozemarijn (gedroogd of vers)
  • grof zeezout
  • olijfolie

FocacciaJe kunt het deeg zowel met de hand als met een mixer kneden. Begin met de bloem in een kom te doen, samen met het zout en de gist. Het zout en de gist moeten van elkaar gescheiden zijn, omdat anders de gist zijn werking verliest.

Voeg het water en de olijfolie toe en kneed het geheel in ongeveer 10 minuten tot een soepel deeg.

Leg het deeg in een ingevette kom en zorg dat alle kanten met wat olie bedekt zijn. Bedek de kom met een vochtige theedoek. Laat het deeg ongeveer een uur rijzen totdat het in volume verdubbeld is.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Druk het deeg uit over de bakplaat tot er een duimdikke lap ontstaat. Een focaccia is van oorsprong rechthoekig, maar omdat mijn bakplaat rond is maakte ik een ronde focaccia 😉

Bestrooi het brood met zeezout. Verdeel de toppings over de focaccia. Besprenkel het brood vervolgens met olijfolie. Laat de focaccia vervolgens nog eens 20 minuten rijzen onder de vochtige theedoek.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Neem de focaccia en druk er met je duim voorzichtig een aantal kuiltjes in. Besprenkel deze met nog wat extra olijfolie.

Bak de focaccia in 20-30 minuten. De focaccia is het lekkerst als hij warm wordt geserveerd.

P1040316Bron recept: Uitpaulineskeuken

Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Een gedachte over “ITALIAANSE FOCACCIA (BROOD)

  1. Hey there! You are already on Volrecepten.nl and I wonder if you would also like to share your content on the Belgian page. If this sounds good to you, please, visit Volrecepten.be and add your blog through the top blogs section 🙂
    Hope to see you there soon!
    Have a nice day

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *