KARAMEL SHORTBREAD

shortbread karamel

Karamel shortbread, millionaire’s shortbread, Twix cake…er zijn verschillende namen voor deze lekkernij! Hier vind je het recept voor deze taart/koek mét pinda’s. Het recept voor de karamelpasta (dulce de leche) dat je hiervoor kunt gebruiken deelde ik al eerder en vind je hier.

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • 75 witte basterdsuiker
  • 275 gram koude boter
  • 200 gram pure chocolade
  • karamelpasta van één blikje gecondenseerde melk
  • handje gezouten pinda’s

Zorg dat je van tevoren de karamelpasta maakt. Deze moet geruime tijd koken en daarna goed afkoelen. Je kunt de karamelpasta makkelijk een dag van tevoren maken, of nog eerder.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Neem een vierkante (brownie)bakvorm van ongeveer 20×20 cm en vet deze goed in met boter.

Doe de bloem en basterdsuiker in een kom. Snijd 175 gram boter in kleine blokjes en doe dit in de kom. Maak nu met je vingertoppen een kruimeldeeg dor de boter met de bloem en suiker te verkruimelen. Kneed dit vervolgens tot een stevig deeg dat je op de bodem van de bakvorm gelijkmatig verdeeld en met je vingers aandrukt. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Bak de deegbodem vervolgens in ongeveer 30 minuten gaar en lichtbruin.

Smelt de overgebleven boter (100 gram) in een pannetje, voeg de karamelpasta en pinda’s hier aan toe en roer dit gedurende 5 minuten goed door elkaar. Verdeel de karamel vervolgens over de shortbreadbodem en laat dit minimaal een half uur afkoelen, eventueel in de koelkast.

Ondertussen smelt je de chocolade au-bain-marie en zodra de karamel is afgekoeld schenk je de chocolade er overheen. Laat het shortbread opnieuw goed afkoelen en zet het shortbread minimaal een half uur in de koelkast voordat je hem aansnijd. Door de toevoeging van pinda’s heeft de smaak van deze karamel shortbread iets weg van een combi tussen een Twix en Snickers, lekker!

shortbread karamel

Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

2 gedachten over “KARAMEL SHORTBREAD

  1. Dit staat zo op mijn lijstje om nog een keer te maken! Sinds ik ze in 2007 voor het eerst heb gehad in Engeland (van de Thorntons) neem ik iedere keer wanneer ik in Engeland ben weer een pak mee. Heerlijk! Maar nu wordt het denk ik toch wel eens tijd om ze een keer zelf te maken ipv kant en klaar te kopen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *