HOE MAAK JE KRUIDENBOTER?

zelf kruidenboter maken

In de categorie ‘hoe maak ik zelf…’ deel ik deze keer een recept voor kruidenboter. Eigenlijk is het bijna geen recept te noemen. Het is namelijk super simpel en je kunt naar eigen smaak eindeloos variëren.

Mijn zelfgekweekte kruidenpotjes beginnen aardig te groeien. Dat was een goede reden om zelf eens met kruidenboter aan de slag te gaan. En… dit is zóveel lekkerder dan uit een pakje. Ik maak voortaan mijn kruidenboter zelf!zelf kruidenboter make

Ingrediënten

 • 250 gram ongezouten roomboter
 • verse kruiden naar keuze (ik gebruikte bieslook, basilicum, een beetje peterselie en beetje dille)
 • 1 teentje knoflook
 • beetje citroensap
 • peper en zout

Laat de boter op kamertemperatuur komen en spatel deze in een schaal even los. Voeg dan een geperst of in kleine stukjes gesneden teentje knoflook toe. Als je van veel knoflook houd, voeg dan gerust een teentje extra toe. Hak de kruiden fijn in een keukenmachine of met een mes. Ik vind het wel lekker als de kruiden niet helemaal fijn gemalen zijn, dus sneed ik ze met een mes. Voeg zoveel kruiden toe als je zelf lekker vind. Goed proeven dus! Breng de kruidenboter tenslotte op smaak met een paar druppels citroensap en peper en zout.

Neem een stuk huishoudfolie en verdeel de kruidenboter horizontaal. Pak dan de folie aan de onderkant en rol deze over de kruidenboter heen. Net zoals je een sushi oprolt! Vorm dit tot een mooie rol en vouw de folie aan beide uiteinden vast. Zie ook onderstaande foto. Laat de boter in de koelkast hard worden. Je kruidenboter is nu klaar voor gebruik!

Je kunt de boter trouwens ook heel goed in plakjes snijden en invriezen.

zelf kruidenboter maken

Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

16 gedachten over “HOE MAAK JE KRUIDENBOTER?

  • Hoi Ine. Margarine is minder stevig dan roomboter dus je krijgt dan een dunnere boter. Het zal vast wel kunnen maar de smaak van margarine is natuurlijk niet te vergelijken met roomboter. Bovendien is er veel discussie over de vraag wat beter voor je is. Ja, roomboter bevat veel vetten maar is wel een natuurlijk product. Terwijl aan halvarine of margarine allerlei kunstmatige ingrediënten worden toegevoegd. Mijn mening: eet liever af en toe een beetje roomboter en geniet daarvan dan elke dag dik besmeerde boterhammen met margarine. Maar dat is natuurlijk aan ieder voor zich.

  • Ik ben benieuwd hoe je erbij komt dat roomboter niet goed voor je is Ine. Roomboter heeft namelijk hele goede vette en is veel gezonder dan margarine.

   • Grasboter zou je ook als gezonder alternatief kunnen proberen met dit recept. Wel lekker zo maak ik mijn kruidenboter al jaren.

  • Dankjewel, wat een mooi compliment! Ik maak de foto’s inderdaad zelf. Ik ben absoluut geen fotograaf maar vind het wel leuk om steeds iets nieuws te leren/proberen (net als met koken 😉

 1. Was voor 1e Kerstdag helemaal vergeten de Kruidenboter te kopen voor bij het gourmetten. Uiteraard alle winkels dicht. Heb dus voor de 1e keer Kruidenboter gemaakt, deze van Eefke…. Heerlijk en supermakkelijk. Dankjewel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *