TIRAMISUTAART

tiramisutaart Iets te vieren? Lekker toetje? Deze tiramisutaart is een leuke variant op de klassieke tiramisu, maar dan in taartvorm. Ik maakte deze taart als dessert voor het kerstdiner, maar ook zonder kerststerren is dit een heerlijke taart! Ook geschikt voor mensen die tiramisu zonder rauw ei willen eten.

Ingrediënten (8 personen)

  • 1 rol oreokoekjes (154 gram)
  • 5 espressosticks
  • 100 milliliter water
  • 50 gram boter
  • 1 pak lange vingers
  • 250 milliliter slagroom
  • 4 blaadjes gelatine
  • 200 milliliter amaretto
  • 4 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
  • 500 gram mascarpone
  • cacaopoeder
  • springvorm van 18 cm

Bekleed zowel de bodem als de zijkant van de springvorm met bakpapier. Zorg dat het bakpapier wat boven de springvorm uitkomt, voor het geval de vulling te hoog wordt.

Maal de oreokoekjes fijn met een keukenmachine. Smelt ondertussen de boter en meng dit vervolgens met de koekkruimels. Schep het mengsel op de bodem van de springvorm en druk goed aan. Eventueel met je hand of een lepel. Zet de bodem in de koelkast om op te stijven.

Verwarm (niet koken!) 100 milliliter water in een steelpan samen met 100 milliliter amaretto en 2 espressosticks. Laat dit daarna goed afkoelen.

Week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water.

Klop de slagroom lobbig samen met de 3 overige espressosticks en de suiker. Schep dan voorzichtig lepel voor lepel de mascarpone erdoor.

Verwarm de overgebleven 100 milliliter ameretto in een steelpan. Knijp de gelatineblaadje uit en los deze op in de warme amaretto. Meng dit door het mascarponemengsel.

Schep 1/3 van het mascarponemengsel op de koekjesbodem. Doop 10 lange vingers in het koffiemengsel en leg ze op de mascarpone. Vervolg met nog 1/3 mascarpone, nog 10 lange vingers gedoopt in het koffiemengsel en nog een laag met de laatste mascarpone.

Dek de tiramisutaart af en laat deze in de koelkast minimaal 4 uur opstijven. Voor het serveren druk je de overgebleven lange vingers aan de zijkant van de taart in het mascarponemengsel. Bakpapier en ring van de springvorm natuurlijk eerst even verwijderen. Bestrooi de tiramisutaart tenslotte met cacaopoeder.

tiramisutaart

Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Een gedachte over “TIRAMISUTAART

  1. Pingback: 5X NAGERECHT VOOR HET KERSTDINER | Eten van Eefke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *