Voor de foodblogswap van juni koos ik iets lekkers van het blog Geur van Maillard. Namelijk worstenbroodjes! Door mij gevuld met gehakt, een uitje en knoflook.
Ingrediƫnten (voor 10 stuks)
Voor het deeg:
- 250 gram bloem
- 70 gram boter
- 6 gram zout
- 1 zakje gedroogde gist
- 125 milliliter melk
Voor de vulling:
- 450 gram gehakt
- 1 ei
- paneermeel
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- peper en zout
- 1 ei om het deeg mee te bestrijken
Doe het bloem in een kom en maak in het midden een kuiltje. Strooi het zout rondom dit kuiltje over het bloem. Verwarm de melk tot deze lauwwarm is en meng het zakje gist er door heen. Giet de melk in het kuiltje, voeg ook de boter toe. Nu begin je het deeg van binnen naar buiten te mengen met de melk en te kneden. Kneed het tot een soepel deeg, dit duurt zeker wel 5 minuten!
Verdeel het deeg in 10 gelijke bolletjes en laat deze bolletjes afgedekt 10 minuten rijzen op een warme plek.
Ondertussen meng je het gehakt met een fijngesnipperde ui, knoflook, paneermeel, een ei en breng je het verder op smaak met peper en zout. Verdeel ook het gehakt vervolgens in 10 porties.
Na het rijzen rol je met een deegroller de bolletjes tot een ovale lap. Op elke lap deeg leg je een portie gehakt (in de vorm van een worst). Bestrijk de randen van het deeg met ei en vouw het deeg over elkaar dicht (eerst de zijkanten en dan de lange kant).
Laat de worstenbroodjes nu nog 45 minuten afgedekt staan om verder te rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
Voor het bakken bestrijk je de broodjes met losgeklopt ei en vervolgens bak je de worstenbroodjes ongeveer 30 minuten in de oven tot ze goudbruin van kleur zijn.
Lekker, brabantse worstenbroodjes!