2X KLASSIEKE STOOFPEERTJES

stoofpeertjes met en zonder wijn

Stoofpeertjes horen bij de feestdagen en zijn lekker als bijgerecht maar ook als dessert. Ik had nog nooit zelf stoofpeertjes gemaakt en besloot vandaag eens wat te experimenteren met twee varianten. Eén alcoholvrije versie met donkerbruine basterdsuiker en kaneel. En een versie met rode wijn en extra veel winterse kruiden. Conclusie: allebei lekker!

Ingrediënten stoofpeertjes 1

  • 6 stoofpeertjes
  • 2 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
  • 1 eetlepels gemalen kaneel
  • water

Schil de stoofpeertjes, verwijder het klokhuis en snijd ze in partjes. Leg de peertjes in een pan met de basterdsuiker en het kaneel. Voeg water toe totdat de peren net onder staan. Breng de stoofpeertjes aan de kook en laat ze dan 2 tot 3 uur heel zachtjes stoven op laag vuur. Je ziet de peertjes vanzelf mooi bruin worden!

Deze stoofpeertjes zijn lekker zoet en zullen bijvoorbeeld heerlijk smaken met een bol vanille-ijs en een dot slagroom!

Ingrediënten stoofpeertjes 2

  • 6 stoofpeertjes
  • 250 milliliter rode wijn of port
  • 100 milliliter water
  • 75 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 kaneelstokje
  • 1 laurierblad
  • 3 kruidnagels

Schil de stoofpeertjes, verwijder het klokhuis en snijd ze in partjes. Leg de peertjes in een pan met de suiker, het kaneelstokje, laurierblad en de kruidnagels. Voeg de wijn toe en vul aan met water toe totdat de peren net onder staan. Breng de stoofpeertjes aan de kook en laat ze dan 2 tot 3 uur heel zachtjes stoven op laag vuur. Je ziet de peertjes vanzelf mooi roodbruin worden!

Deze stoofpeertjes zijn iets kruidiger en doen het daardoor goed als bijgerecht bij bijvoorbeeld wild. Ik ga deze stoofpeertjes gebruiken in een hartig voorgerecht met bladerdeeg, wordt vervolgd!

stoofpeertjes met en zonder wijn

Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

2 gedachten over “2X KLASSIEKE STOOFPEERTJES

  1. Pingback: HARTIGE STOOFPEER BLADERDEEGTAARTJES | Eten van Eefke

  2. Beide recepten zijn toch alcoholvrij? Zoals bijvoorbeeld ook bij kaasfondue, rode wijnsaus, cerises flambées, boeuf bourguignon etc. etc.
    Alle gerechten waarbij je alcoholische dranken toevoegt maar daarna tijdens de bereiding (langdurig) boven de 78 C komt (=kooktemperatuur alcohol) zijn per definitie alcoholvrij; die alcohol is vrijwel direct verdampt of verbrand (bij flamberen).
    Verder zijn het beiden prima recepten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *