ASPERGES, ZALM EN HASSELBACK AARDAPPEL

asperges met zalm

Het is weer aspergetijd! Altijd lekker op de klassieke wijze met (been)ham en krieltjes. Voor het paasdiner zijn asperges ook een goede combi met zalm. En feestelijke Hasselback aardappelen. Dit is een Zweeds aardappelgerecht, vernoemd naar het restaurant ‘Hasselbacken’ waar ze voor het eerst zo bereid werden. Ik probeerde ze vooral omdat het er zo mooi uit ziet op het bord!P1050383-2

We maken dus asperges met ei en hollandaisesaus, een op de huid gebakken stukje zalm en Hasselback aardappelen uit de oven.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 2 kilo ongeschilde asperges
  • 4 zalmmoten
  • 4 stuks (middel)grote vastkokende aardappelen
  • 2 eieren
  • olijfolie

Voor de hollandaisesaus

  • 2 eidooiers
  • 100 gram boter
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel water
  • peper en zout

Hasselback aardappelen

Verwarm de oven voor op 220 graden. Was de aardappelen schoon. Voor het insnijden van de aardappel bestaan er handige trucjes. Zet de aardappel bijvoorbeeld vast tussen twee houten lepels of tussen twee snijplanken van gelijke dikte. Zo kun je de aardappel gelijkmatig insnijden in plakjes van ongeveer 4 millimeter, zonder dat je hem helemaal doorsnijd.

Als alle aardappelen ingesneden zijn, plaats je ze in een met olijfolie ingevette ovenschaal. Bestrijk ook de bovenkant van elke aardappel met wat olijfolie, hierdoor krijg je straks een knapperig korstje. Bestrooi de aardappelen met peper en zout. Bak de aardappelen in de oven in ongeveer 45 minuten gaar en krokant. Tussendoor nog even bestrijken met wat extra olie. Je zult zien dat de aardappelschijfjes vanzelf open gaan staan tot een mooie waaier!

Asperges

Schil de asperges vanaf het kopje met een dunschiller. Snijd er aan de onderkant ongeveer één centimeter vanaf. Breng in een ruime pan water met een snufje zout aan de kook en voeg dan de asperges toe. Ik kook de asperges 10 minuten, haal dan de pan van het vuur en laat ze nog 10 minuten in hun eigen kookvocht na garen. Daarna zijn ze klaar.

Kook ondertussen ook twee eieren hard en prak deze vervolgens met een vork fijn.

Hollandaisesaus

Dan maken we de hollandaisesaus. Ik doe dit met mijn staafmixer. Smelt 100 gram boter in een steelpan totdat deze gesmolten is (de boter mag niet bruin worden). Doe 2 eidooiers in de beker van je staafmixer. Voeg een theelepel water, de citroensap en een snufje zout toe. Zet de staafmixer erin en zet hem aan op de laagste stand. Vervolgens giet je héél langzaam, beetje voor beetje, de gesmolten boter erbij. Je ziet de saus binden en langzaam dikker worden.

Maak de saus eventueel af met een beetje peterselie. De saus direct serveren, als je hem later opwarmt heb je kans dat hij gaat schiften.

Zalm

Tot slot bak je de zalmmoten. Bestrooi de zalm met peper en zout. Verwarm wat olie in een koekenpan. Leg de zalm in de pan (op middelhoog vuur) met de huid op de bodem. Bak de zalm ongeveer 4 minuten op deze kant (of iets korter als je zalmmoten dunner zijn zoals de mijne). Draai de zalm dan om, zet het vuur laag en laat de zalm nog ongeveer een minuut bakken op de andere kant. Als de zalm makkelijk uit elkaar valt en mooi glanst van binnen is hij klaar.

Eet smakelijk!

Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

2 gedachten over “ASPERGES, ZALM EN HASSELBACK AARDAPPEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *