CRÈME BRÛLÉE

recept creme brulee

Na een aantal mislukte pogingen heb ik eindelijk een recept voor een fantastische crème brûlée die niet kán mislukken. Een lekkere vanillecustard met een gekaramelliseerd laagje suiker, dit is één van mijn lievelingstoetjes! Vandaag dus een dessert als laatste in de reeks voor het paasdiner.

Ingrediënten (voor 2 schaaltjes)

  • 250 milliliter slagroom
  • 65 gram fijne suiker
  • 4 eidooiers
  • 1 vanillestokje
  • snufje zout
  • enkele eetlepels lichtbruine basterdsuiker om te karamelliseren
  • 2 kleine ovenschaaltjes of 1 grotere

Splits de eieren. Verwarm de slagroom samen met de suiker en een snufje zout in een steelpan. Snijd een vanillestokje doormidden en schraap de vanille eruit. Doe dit in de pan. Leg ook het vanillestokje in de pan. Als het begint te borrelen neem je de pan van het vuur en laat je deze even afkoelen.

Klop ondertussen de eidooiers tot een gele egale massa. Klop voorzichtig en niet te snel, zodat er zo min mogelijk luchtbelletjes ontstaan.

Haal na ongeveer 20 minuten het vanillestokje uit de slagroom. Voeg de room heel voorzichtig, beetje bij beetje, aan de eidooiers toe. Blijf langzaam kloppen tot alles goed gemengd is. Giet het roommengsel tot slot door een fijne zeef in de ovenschaaltjes.

Pak een grote ovenschaal om de kleine schaaltjes in te zetten. Vul de grote schaal voor ongeveer de helft met lauwwarm water, zodat de kleine schaaltjes tot net onder de rand onder water staan.

Zet de schaal voorzichtig in de oven en bak de crème brûlée in ongeveer 30-40 minuten gaar op 150 graden. Controleer regelmatig even of er nog voldoende water in de ovenschaal zit en vul dit zo nodig bij. Let wel op dat er geen water bij de crème brûlée komt!

De crème brûlée is klaar als het helemaal gestold is. Het stijft nog verder op als het afkoelt. Laat de crème brûlée na de oventijd eerst op kamertemperatuur komen en zet de schaaltjes daarna afgedekt met plastic folie voor minimaal 3 uur in de koelkast.

Net voor het serveren neem je de schaaltjes uit de koelkast en bestrooi je ieder schaaltje met een laagje lichtbruine basterdsuiker. Met een brandertje verander je het suikerlaagje in een mooie bruine knapperige karamel. Ik gebruikte een crème brûléebrander (te koop bij o.a. Action en Blokker), maar je kunt de schaaltjes ook even onder een hele hete grill plaatsen. In mijn combi-oven werd de grill helaas niet warm genoeg en werkte dit niet.

Je kunt deze creme brulee één tot twee dagen van tevoren maken en in de koelkast bewaren.

Vrolijk (en smakelijk) Pasen!

recept creme brulee

Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

5 gedachten over “CRÈME BRÛLÉE

  1. Dit is zo verraderlijk he, crème brûlée… Ik heb ook al verschillende recepten geprobeerd en het is één keer gelukt, maar je raadt het al, niet opgeslagen wat de verhoudingen waren. Ik ga het weer eens proberen met jouw recept!

  2. Pingback: 15X LASTMINUTE INSPIRATIE VOOR HET KERSTDINER | Eten van Eefke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *