ASPERGESOEP

aspergesoep Het is weer volop aspergetijd. Officieel loopt het aspergeseizoen van begin april tot eind juni, dus we kunnen nog even van deze lekkere groente genieten. Ik maakte deze keer een aspergesoep geïnspireerd op een recept uit de Allerhande van vorige maand. Resultaat: een fluweelzachte en goed gevulde maaltijdsoep.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 500 gram witte asperges
  • 1,5 liter rundvleesbouillon
  • 30 gram boter
  • 30 gram bloem
  • 1 gekookt ei
  • 150 gram gekookte ham
  • scheutje slagroom
  • verse peterselie

Schil de asperges met een een dunschiller en verwijder ongeveer 1 centimeter van de onderkant. Breng de asperges samen met de schillen in 1,5 liter bouillon aan de kook. Na 15 minuten neem je de asperges uit de pan. Laat de schillen nog 30 minuten doorkoken op laag vuur. Zo ontstaat een geconcentreerde aspergebouillon. Zeef de bouillon en gooi de schillen weg. Snijd de gekookte asperges in stukken van ongeveer 2 centimeter. Smelt in een ruime pan de boter. Voeg de bloem toe en roer goed door elkaar. Laat dit even koken en voeg dan beetje bij beetje (al roerend) de bouillon toe. Wacht steeds met toevoegen totdat de bouillon goed is opgenomen.

Voeg als laatste een fijngeprakt ei, de aspergestukjes, hamreepjes en een flinke scheut slagroom (naar smaak) toe aan de soep. Breng op smaak met peper, zout en peterselie.

aspergesoep

Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

5 gedachten over “ASPERGESOEP

  1. Jaaaren geleden had Ria van Eindhoven al een kookprogramma waarin ze lekker kookte en kooktechnieken demonstreerde. Zij heeft mij indertijd de gouden tip gegeven over het maken van een roux: niet beetje voor beetje warme vloeistof toevoegen want dan gaat de bloem direct garen. Je moet in eens veel koude vloeistof toevoegen. Dan heb je heeeel veel tijd om rustig te roeren. Daarna breng je het weer aan de kook en bindt de bloem…. nooit meer een klontje gehad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *