Ik sloeg een paar maanden over maar deze maand meldde ik me weer aan om mee te doen aan de Foodblogswap*. Hiervoor mocht ik iets kiezen uit de enorm lange receptenlijst op Shelikesbento. Ik besloot om te gaan voor een variant op het recept van de oer-hollandse boterkoek, door toevoeging van kokos en een scheutje amaretto. Deze koek is bovendien glutenvrij als je hem maakt met amandelmeel, dit is érg lekker!Ingrediënten
- 200 gram amandelmeel (voor een glutenvrije koek) óf bloem
- 50 gram geraspte kokos
- 200 gram suiker
- 200 gram roomboter
- 8 gram vanillesuiker
- 10 milliliter amaretto
- 2 eieren
- snufje zout
Verwarm de oven voor op 180 graden. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn en neem een springvorm (of boterkoekvorm) van ongeveer 24 centimeter.
Mix de boter met de suiker tot een luchtige massa. Voeg hieraan één ei, de amaretto en een snufje zout toe en mix dit goed door elkaar. Tenslotte voeg je het meel en de geraspte kokos toe en meng je dit nog even goed door tot er een glad beslag ontstaat.
Giet het beslag in de vorm en maak dit glad met de bolle kant van een lepel. Kluts het tweede ei en bestrijk hiermee voorzichtig de bovenkant van het deeg. Ik ben deze laatste stap vergeten, vandaar mijn ietwat bleke versie van de boterkoek op de foto’s 😉
Bak de boterkoek in ongeveer 25 tot 30 minuten bruin en gaar. Laat de boterkoek heel goed afkoelen voor gebruik (eventueel nog even in de koelkast zodat de boter wat harder wordt).
* De Foodblogswap is een maandelijkse ruil tussen een groot aantal deelnemende foodbloggers. Iedereen krijgt elke maand een ander foodblog toegewezen. Van dit blog kies je dan zelf een recept om te koken en over te bloggen. In de laatste week van de maand worden alle berichten geplaatst.
Klinkt heerlijk Eefke. Ik ben gek op boterkoek en deze variant lijkt mij erg lekker. Ga ik zeker een keer maken.
Zeker doen Leonie, hij is lekker!
kun je deze boterkoek met kunstmatige zoetstof bakken?
Je kunt de suiker vervangen door elke andere zoetstof zoals honing, agavesiroop of een kunstmatige zoetstof. Even googelen voor de juiste verhouding!
Ik gebruik ook wel eens amaretto in de boterkoek, maar dan nog net een scheutje meer 😉 groetjes, Lies
Haha, toevoegen naar smaak dus!
Pingback: GEZONDE CHOCOLADEMOUSSE | Eten van Eefke
heb de boterkoek gebakken met gember als topping maar hij is na 30 minuten in de oven nog heel vloeibaar lijkt het wel
Als hij afkoelt stijft hij wel nog behoorlijk op (door de vele boter die er in zit)