CITROENCAKE

 citroencake glutenvrij lactosevrij recept

Vooral in de zomer ben ik gek op de friszure smaak van citroen. Ik drink kannen water met citroen, neem bij de Italiaanse ijsboer steevast citroenijs, heerlijk! Dus toen ik in de Foodies van juli een recept voor citroencake zag staan wist ik meteen dat ik deze wilde maken. Daarna was ik zo in de citroenmood dat ik ook nog een lemon curd, zandtaartjes met lemon curd, radler en citroenlimonade maakte. Recepten volgen nog 🙂 Natuurlijk paste ik het recept voor de citroencake hier en daar een beetje aan naar eigen smaak en zo ontstond een erg lekkere cake die ik zowel in de ‘gewone’ als in een glutenvrije en lactosevrije variant maakte. Om eerlijke te zeggen proefde ik totaal geen verschil, dus ik geef jullie hieronder beide recepten.

Ingrediënten

  • 150 gram amandelen (zonder vlies) of amandelmeel
  • 2 citroenen
  • 3 eieren
  • 150 roomboter
  • 150 gram suiker
  • 200 milliliter Griekse yoghurt
  • 125 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • poedersuiker

Voor een glutenvrije en lactosevrije citroencake vervang je de roomboter door plantaardige boter. In plaats van Griekse yoghurt gebruik je sojayoghurt. En de bloem verving ik voor 75 gram rijstmeel en 50 gram tapiocameel (beide te koop in de toko). De bakpoeder van Dr. Oetker is glutenvrij.

Als je hele amandelen gebruikt, hak je deze om te beginnen fijn. Ik gebruik amandelmeel. Was de citroenen goed schoon en rasp de gele schil er af. Scheid het eigeel en het eiwit in twee aparte kommetjes. Klop de boter met de suiker romig en voeg er vervolgens de yoghurt, de eidooiers en de citroenschil aan toe. Meng het geheel nog even goed door.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een cakevorm in en bestrooi deze licht met bloem.

Klop in een schone kom de eiwitten stijf en spatel dit voorzichtig door het beslag. Zeef de bloem, het amandelmeel en de bakpoeder boven de kom met het beslag en meng alles voorzichtig door elkaar. Giet het beslag in de cakevorm en bak de cake in ongeveer 50 minuten goudbruin.

Ondertussen pers je de citroenen uit en breng je het citroensap aan de kook met 4 eetlepels suiker en 2 eetlepels water. Je krijgt zo een mooie citroensiroop. Zodra de cake gebakken is en een klein beetje is afgekoeld bestrijk je de citroencake met de siroop.

De eerste keer dat ik de cake bakte schonk ik in al mijn enthousiasme alle citroensiroop over de cake. Maar dit zorgde voor een hele heftige citroensmaak en zure gezichten! Bestrijk de cake dus met een bescheiden laagje citroensiroop. Naar smaak kun je later altijd nog meer toevoegen.

Ik maakte de cake af met een suikerglazuur van poedersuiker en water. De verhouding is ongeveer 100 gram poedersuiker op 1 eetlepel water. Even goed mengen en over de cake heen gieten. Zodra het glazuur afkoelt wordt deze hard.

citroencake glutenvrij lactosevrij receptGebaseerd op een recept voor citroencake uit Foodies 07/2014.

Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

10 gedachten over “CITROENCAKE

  1. Pingback: YOGHURT BOSBESSENCAKE | Eten van Eefke

  2. Beste Eefke
    Zojuist uw recept uitgeprobeerd en een prachtige cake.. zojuist uit de oven. Hij ligt nu te pronken op het afkoelt en. Ik heb de glutenvrije variant gemaakt en kan niet wachten om er van te proeven. Ik had enkel wat moeite met de hoeveelheid Griekse yoghurt om te rekenen naar grammen.

  3. Ik had geen Griekse yogurt in huis maar wèl een pot Lemoncurd (jampotmaat is 200cc). Blijkt een perfect alternatief te zijn. Het overgieten met citroensiroop achterwege laten, maar voor het glazuurlaagje de poedersuiker aanmaken met citroensap.
    Deze kleine variatie geeft een geweldig mooi resultaat en is superlekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *