KAASTAART MET PREI EN HAM

kaastaart ham en preiHet recept voor deze kaastaart met prei en ham komt uit de Foodies van april 2014. 

Ingrediënten

  • 250 gram + een beetje bloem
  • 150 gram + 2 eetlepels boter
  • 1 ei
  • zout en peper
  • 1 eetlepel koude melk
  • 1 kilo prei
  • 3 takjes tijm
  • 100 gram oude kaas
  • 100 gram jonge kaas
  • 150 gram hamblokjes

Zeef 250 gram bloem op een werkblad en maak in het midden een kuiltje. Leg de boter in blokjes in het kuiltje en voeg 1 ei en een snufje zout toe. Kneed de boter met het ei door elkaar en voeg geleidelijk de bloem toe tot er een egaal deeg ontstaat. Voeg de melk toe en kneed het geheel zo kort mogelijk tot een soepel deeg. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het ongeveer een uur rusten in de koelkast.

Was de prei en snijd deze in ringen. Laat de prei goed uitlekken. Was de tijm, schud hem droog en ris de blaadjes van de takjes. Verhit 2 eetlepels boter in een koekenpan en voeg de prei en tijm toe. Leg het deksel op de pan, zet het vuur laag en smoor de prei in 5-6 minuten gaar. Breng op smaak met peper en zout.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Rasp de kaas grof. Laat de prei goed uitlekken. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een cirkel. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel de prei, hamblokjes en kaas over het deeg en laat daarbij een rand van ongeveer 5 centimeter vrij. Vouw de deegrand over de preivulling en bak het geheel ongeveer 30-35 minuten in de oven.

Toen ik mijn deeg na een uur uit de koelkast haalde was het keihard. Met moeite kreeg ik het deeg vervolgens uitgerold. Maar na het bakken was het erg kruimelig. Ik denk dat ik de volgende keer wat extra vocht (melk) moet toevoegen. Let dus even op hoe je deeg de koelkast uit komt en kneed het eventueel met wat melk zachter.

kaastaart ham en prei

Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

2 gedachten over “KAASTAART MET PREI EN HAM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *