(ZOUTE) KARAMELSAUS

zoute karamelsaus

Suiker karamelliseren is een trucje dat je even door moet krijgen. Maar als je eenmaal de juiste truc te pakken hebt, is het een fluitje van een cent. En dan maak je niet alleen lekkere karamel (die hard wordt na afkoelen), maar ook heel gemakkelijk een karamelsiroop of karamelsaus. Deze laatste is heerlijk over bijvoorbeeld ijs, vers fruit of pannenkoekjes. Onderstaand recept is voor een zoute karamelsaus, maar ik leg ook kort uit hoe je een karamel of karamelsiroop maakt. 

Ingrediënten

  • 150 milliliter slagroom
  • 100 gram suiker
  • 2 eetlepels water
  • 1 theelepel zeezout

Neem twee steelpannetjes. Karamelliseer in de ene pan de suiker met 2 eetlepels water. Zet het vuur middelhoog en roer voorzichtig met een houten lepel totdat de suiker in het water is opgelost. Het mag nu nog niet koken.

Zodra de suiker is opgelost, veeg je met een vochtig stukje keukenpapier of kwastje langs de pan nét boven het suikermengsel. Dit is om te voorkomen dat zich daar suikerkristallen gaan vormen die in de pan vallen. Zorg dus dat de wand van de pan net boven het suikermengsel schoon is.

Nu zet je het vuur iets hoger zodat het suikermengsel zachtjes begint te borrelen. Niet meer roeren vanaf nu! Het kan wel zo’n 10-20 minuten duren voordat de suiker langzaam verkleurt en karamel wordt.

Gebeurt dit niet en ontstaat er een harde brok suiker, dan is je suiker aan het kristalliseren. Geen paniek, dit los je op door een theelepel honing toe te voegen en voorzichtig even door te roeren. Geen idee waarom dat helpt maar ik kreeg dit eens van iemand als tip en het werkt!

Na 10-20 minuten zachtjes borrelen zie je de suiker langzaam donkerder worden en goudbruin kleuren. Let goed op want zodra het kleuren eenmaal begint gaat het snel. Hoe donkerder de kleur van de karamel, hoe bitterder hij wordt.

Zodra hij goudbruin is neem je de pan met hete slagroom van de andere pit en voeg je dit al roerend heel langzaam bij de karamel. Zorg dat de slagroom ook echt heet is, anders gaat het schiften zodra je het met de karamel mengt. Kook dit op laag vuur even door totdat de karamel helemaal is opgelost. Voeg tot slot 1 theelepel zeezout toe.

Neem de pan van het vuur en giet de karamelsaus in een kom. Laat dit langzaam afkoelen, af en toe blijven doorroeren.

P.s. voor karamel doorloop je dezelfde stappen, maar laat je de slagroom en het zout weg. Dit is bijvoorbeeld lekker om over noten heen te strooien en hard te laten worden. Voor een karamelsiroop doorloop je ook dezelfde stappen en voeg je in plaats van de slagroom 200 milliliter water toe. Kook het vervolgens net zolang zachtjes door tot de karamel in het water is opgelost. Kook dit daarna nog ongeveer 10 minuten in tot een siroop. In een goed afgesloten flesje kun je de karamelsiroop ongeveer een half jaar bewaren.

Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

9 gedachten over “(ZOUTE) KARAMELSAUS

  1. Pingback: BOEKWEITPANNENKOEKJES MET AARBEI EN KARAMEL | Eten van Eefke

  2. Uitgeprobeerd met soja melk. Deze had ik waarschijnlijk iets te koud nog, want het kwam me omhoog uit de pan. Maar uiteindelijk wel erg lekker. is dus een goede vervanging voor de slagroom 😉

  3. Super bedankt voor de honing tip. Bij mij mislukte karamel ook heel vaak (nu kristalliseerde de suiker ook weer), maar de honing erin hielp echt en er staat nu een heerlijke taart in de koelkast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *