We genieten nog steeds van onze vakantie in Spanje, dus nog maar een Spaans gerechtje. Patatas bravas zijn natuurlijk niet te missen op de tapas-kaart. Patatas bravas zijn eigenlijk niet meer dan blokjes gekruide en daarna in olie gefrituurde aardappels, vaak vergezeld van een rode saus of knoflookmayonaise (aïolie).
Ingrediënten (portie voor 2 personen)
- circa 400 gram aardappelen, geschikt om te frituren
- zout
- frituurolie
- 5 gram paprikapoeder
- 3 gram kaneelpoeder
Voor de aïolie:
- mayonaise
- knoflook
- 10 steeltjes bieslook, fijngehakt
- peper en zout
Voor de aïolie (knoflookmayonaise) meng je een paar eetlepels mayonaise met 1 a 2 teentjes fijngehakte knoflook, de bieslook, een snufje paprikapoeder, peper en zout. Let op: als je de saus maakt proef je de knoflook misschien nog niet zo goed, maar dit trekt in de mayonaise zodra je die even laat staan. Pas dus op dat je niet teveel knoflook gebruikt.
Verwarm de olie in een pan of frituurpan tot 140 graden. Was en schil de aardappels en snijdt ze in blokjes van ongeveer 2×2 centimeter. Bak de aardappels 5 minuten voor in de olie en laat ze vervolgens helemaal afkoelen.
Ondertussen verwarm je de olie tot 180 graden. En bak de aardappels zodra ze helemaal zijn afgekoeld in 2 a 3 minuten goudbruin en knapperig. Breng de aardappels op smaak door ze te mengen met een mix van zout, paprikapoeder en kaneelpoeder.
Zondag gemaakt als snack, waanden ons in Spaanse sferen! Lekker!
Fijn om te horen dat het een succes was!
Pingback: Fantastische vijzel!
Beste Eefje, kan je de aardappels ook in de airfryer maken?